Golden Ashes – Gold Are the Ashes of the Restorer

Ok, dit is episch. Alle mythische memeologie er nog aan toe, hij heeft het weer eens geflikt. Mories/Maurice/Seirom de Jong, eerste van zijn naam, vervaardiger van experimentele black en andere muzikale beslommeringen, brenger der Aderlating, houder van De Magia Veterum, hoorndrager van Gnaw Their Tongues, voorzitter van te veel om te vermelden, heeft na de EP The Desolation in 2018 nu ook een langspeler gemaakt. Gold Are the Ashes of the Restorer. Een goldenkind.

Met zo goeds als niets is dit ding te vergelijken. Vraag me niet hoe en waarmee dit tot stand is gekomen trouwens, ik herken er weinig instrumenten in. Nochtans vermeld ik black metal. Waarom? Wel, er is de nostalgische en getergde scream die vanuit de verte weerklinkt. Er is ook een soort van ritmesectie die doet denken aan blackmetaldemomateriaalgedrum. Daarnaast ook een soort van baslijn, weliswaar meer trance dan grim, maar toch, het is een continu klinkende baslijn. Dan zijn er ook de supersnel oscillerende hoge tonen die doen denken aan een orgie van hemelse frequenties en satanische agressie in de uitvoering. Om het af te maken krijg je ook een veelzijdige overdaad aan synths en keys, of keys en synths, of kynths, seys, maakt niet uit. Syntherkataklysmisch is het! Extreem atmosferisch en etherisch, alsof je de soundtrack van The Neverending Story op dubbele snelheid denkt te horen in combinatie met de nieuwste Violet Cold, terwijl het eigenlijk een symfonie aan motorische geluiden is die je waarneemt bij het terug bij bewustzijn komen naast de autostrade tussen Antwerpen en Eindhoven na een veel te genereuze portie peroxide.

Waarschijnlijk is de track Wanderer Of The Eternal Forest de beste intro in deze vorm van muziek, omwille van de vrij hoge herkenbaarheid/overlap met black metal. Persoonlijk leg ik de lat der ontoegankelijkheid graag hoger en raad ik jullie het dreunerige en immens atmosferische Sweltering And Swarming Towards Infinity aan. Catchy, gelukzaligmakend, vol grandeur van jaren negentig symfonische black metal. Hop hop de jaarlijst op.

Score:

85/100

Label:

Aurora Borealis Recordings, 2019

Tracklisting:

  1. The All Consuming Light of Eternal Death
  2. Sweltering and Swarming Towards Infinity
  3. Gold Are the Ashes of the Restorer
  4. An Abstraction of the Abyss
  5. Drifting Slowly through the Portal of Sorrow towards the Void of Death
  6. Wanderer of the Eternal Forest
  7. Seven Bodies before I Reach Divinity
  8. The Charred Gates of Benevolence

Line-up:

  • Maurice – Alles

Links: