Gold – Why Aren’t You Laughing?

In de Zware Aanbevelingen voor Roadburn 2019 laat collega Pim Kastelein al het een en ander los over het nieuwe album van het Nederlandse GOLD en slaat daarbij de plank geenszins mis. Voor Why Aren’t You Laughing? lijkt de band zijn eigen geluid dat werd neergezet op de knappe voorganger Optimist als vertrekpunt te hebben genomen om tot een nog weidser klankenpallet te komen.

Gebleven zijn de zorgvuldig in lagen opgebouwde songs, gitaarpartijen die in klank (inderdaad) uiteenlopen van post-rock tot blackmetaltremolopicking en de koele hypnotiserende zang, die samenkomen in een vaak triest maar niet onaantrekkelijk geluid. Vaker dan voorheen kennen de nummers echter een twist. Zo heeft het titelnummer aan het slot met het herhaaldelijk gezongen “Would it kill you to smile?” ineens een ander muzikaal thema en slaat het onschuldig beginnende Please Tell Me You Are Not The Future naar het einde toe om in furie. In het interview met de band dat binnenkort hier te lezen is, zegt gitarist/songschrijver Thomas Sciarone hierover dat er op het nieuwe album iets meer ruimte is voor de ontlading van de spanning die in de nummers wordt opgebouwd. Daar zit zeker iets in. Bijkomend voordeel van deze ‘omkeringen’ is dat zij zangeres Milena Eva ook de gelegenheid geven andere kanten van haar stem te laten horen. Zo spuugt zij haar tekst aan het slot van laatstgenoemde track met een nauwelijks verholen afschuw de microfoon in. Gelukkig doet ze dit zonder dat dit ten koste gaat van het voor het bandgeluid zo kenmerkende mesmeriserende effect.

De songs op het album druipen van kwaliteit en emotie. Dat laatste wat mij betreft nergens meer dan op het ijzingwekkend klein makende Things I Wish I Never Knew. Hierin beschrijft Milena tot in detail een zeer traumatische gebeurtenis uit haar jeugd middels zinnen als “I remember his long hair and his tiny fysique floating down the river”. Juist die details maken dat de tekst keihard binnenkomt, maar staan tegelijkertijd niet in de weg van een zekere herkenning in de emotie. Zware kost dus, maar van grote schoonheid.

De andere nummers hebben, heel misschien met uitzondering van het langere Truly, Truly Disappointed dat wat urgentie en richting lijkt te missen, dezelfde meeslepende, bijna cinematische kwaliteit. De verleiding is dan ook groot om ze één voor één na te lopen. Deze weerstaan we echter, ook omdat het album het best als samenhangend geheel ‘genuttigd’ kan worden. Voor de verdere beeldvorming volstaan we dan ook met het noemen van de volgende, enigszins willekeurig gekozen tracks. Taken By Storm laat na een kalm onderkoeld begin de hardere kant van de band horen, met bedrieglijk afwisselende drums en woedende gitaarcrescendo’s. Killing At Least 13 doet qua geluid wel wat denken aan Falling van Julee Cruise (u weet wel, van Twin Peaks) en slottrack Till Death Do Us Part is dan weer een pakkend liefdesliedje, maar dan wel ‘Tim Burton-stijl’.

Dit alles komt tot u in intrigerend artwork en een organische productie verzorgd door Jaime Gomez Arrelano (onder andere Cathedral, Necrophagia, Paradise Lost en Grave Pleasures). De man koos voor een bijzondere aanpak. Zo werd de bas veelal als laatste opgenomen, dan wel toegevoegd. Door op deze wijze te werken, krijgt het instrument op diverse plekken de hoofdrol, ook in de melodie. Mede daardoor heeft het geluid op momenten wel wat weg van jaren ‘80 grootheden als The Cure en The Pixies, zij het harder en moderner uiteraard.

Wanneer een Nederlandse band iets neerzet dat de concurrentie met grotere buitenlandse namen gemakkelijk aankan, valt nogal eens de term ‘on-Nederlands goed’. Een dergelijke omschrijving van Why Aren’t You Laughing? zou echter uitgaan van de onjuiste premisse dat Nederlandse bands minder zijn dan buitenlandse. Vandaar dat ‘grensoverschrijdend goed’ beter past bij GOLD.

Score:

89/100

Label:

Artoffact Records, 2019

Tracklisting:

 1. He Is Not
 2. Why Aren’t You Laughing?
 3. Please Tell Me You’re Not The Future
 4. Taken By Storm
 5. Wide-Eyed
 6. Lack Of Skill
 7. Truly, Truly Disappointed
 8. Killing At Least 13
 9. Mounting Into Bitterness
 10. Till Death Do Us Part

Line-up:

 • Milena Eva – Vocalen
 • Thomas Sciarone – Gitaar
 • Kamiel Top – Gitaar
 • Jaka Bolic – Gitaar
 • Tim Meijer – Basgitaar
 • Igor Wouters – Drums

Links: