Godthrymm – Distortions

Mijn allereerste kennismaking met het death/doom genre was in 1992. Ik kreeg, vanwege mijn radioprogramma, de promo in handen van het debuutalbum van het tot nog toe underground gezelschap My Dying Bride. Ik wist niet wat ik hoorde en was meteen een groot liefhebber van het genre en daarmee eigenlijk alles wat met doom te maken heeft. Hamish Glencross is van 1999 tot 2014 gitarist geweest bij eerder genoemde band. Na zijn vertrek bij My Dying Bride heeft hij niet stilgezeten en een aantal muzikanten om hem heen verzameld. Zo werd in 2017 Godthrymm opgericht.

De vaste kern bestaat uit Hamish Glencross (zang, gitaar) en Shaun “Winter” Taylor-Steels (drums), beide afkomstig uit de stal van My Dying Bride. Na de release van de EP’s A Grand Reclamation en Dead In the Studio (met verschillende bassisten) is uiteindelijk gekozen voor “Sasquatch” Bob Crolla als bassist en is het eerste, volwaardige album Reflections opgenomen. De vrouw van Hamish, Catherine Glencross, verzorgde hierop achtergrondvocalen op twee nummers. Zij raakte meer en meer betrokken bij de band en is op dit nieuwe album toegevoegd aan de line-up als toetseniste en zangeres.

Sinds de bespreking van de debuut-EP (door collega Vitus-Frank) is er weinig meer geschreven over Godthrymm op ZwareMetalen.com. Ik kan mij heel goed vinden in de beschrijving die Frank geeft aan A Grand Reclamation en kan met een gerust hart vertellen dat de band een behoorlijke groei heeft doorgemaakt. Ik denk dat Hamish zijn stijl gevonden heeft met betrekking tot zijn zang. Het klinkt niet meer geforceerd en ook qua muziek is er meer eenheid. De stijl is sinds het eerste werk beland in een combinatie dat zich ergens bevindt in een driehoek van epic, stoner en gothic doom. 

Op 18 augustus verscheen Distortions, het tweede, volwaardige album van Godthrymm. Het is tevens het tweede deel van het Visions-drieluik, dat begon met het debuut Reflections uit 2020. Men is al druk bezig met de werkzaamheden voor het derde deel, dat als titel Projections gaat krijgen, maar laten we ons even beperken tot deel twee.

Distortions laat horen waar de band anno 2023 voor staat. Lekkere doom metal waarbij we alle aspecten van eerder genoemde subgenres de revue horen passeren. De gitaren zijn log, zwaar en laag gestemd, de drums zijn strak en ritmisch en de baslijn gonst lekker onder de nummers door en krijgt zo nu en dan zelfs even de voorgrond. De zang van Hamish is, zoals gezegd, enorm verbeterd. Hij is niet meer zoekende maar heeft zijn plaats gevonden in de muziek. Hierdoor krijgt de muziek zijn stonergevoel. Daarnaast wordt hij ondersteunt door de zang van zijn vrouw, wat weer het gothicaspect in de muziek naar boven haalt en de achtergrondvocalen van Bob.

Ik heb, als doomliefhebber, erg genoten van het album. Het is in de doom metal erg makkelijk om te verzanden in eentonigheid en gelukkig is dit album alles behalve dat. Ik kijk met spanning uit naar het laatste deel van deze trilogie en hoe de band zich verder ontwikkelt. Doomliefhebbers… dit is een aanrader!

Score:

94/100

Label:

Profound Lore Records, 2023

Tracklisting:

 1. As Titans
 2. Devils
 3. Echoes
 4. Obsess and Regress
 5. Unseen, Unheard
 6. Follow Me
 7. Pictures Remain

Line-up:

 • Hamish Glencross – Gitaar en zang
 • Shaun “Winter” Taylor-Steels – Drums
 • “Sasquatch” Bob Crolla – Basgitaar
 • Catherine Glencross – Keyboards en zang

Links: