Godthrymm – A Grand Reclamation

Als er een nieuwe band geformeerd is met ex-leden van onder andere My Dying Bride en Solstice (UK), dan zijn de verwachtingen in het doomwereldje hooggespannen. Wellicht wat te hoog.

Op deze EP staan 3 echte nummers met min of meer traditionele doom, waarvan de kortste zeven minuten duurt. Het afsluitende Forevermore is twee minuten durend akoestisch gitaargetokkel. A Grand Reclamation trapt af met scherpe en reclamerende zang van Hamish Glencross en een dreigende baslijn. In het laatste stuk wordt het tempo opgevoerd en krijgen we nog enkele gitaarsolo’s. Het totaalgeluid valt echter wat tegen, het klinkt nogal erg ouderwets. Dat zou in pakweg 1985 geen probleem zijn geweest, maar anno 2018 zou je toch wel een beter afgewerkt geluid mogen verwachten. Bij Sacred Soil is er bij de coupletten nadrukkelijk gespiekt bij Candlemass, maar dat is iets waar wel meer bands zich aan schuldig maken. De zang van Hamish valt hier wat tegen als hij echt probeert te zingen. Het komt enigszins geforceerd over.The Pantheon sluit af op een gezapig tempo met veel mooie leadgitaarpartijen.

Op basis van de bandleden en de vele tamtam die de ronde deed, is deze EP toch een lichte teleurstelling. De nummers zijn zeker niet verkeerd, maar vanwege het geluid en de niet geheel overtuigende zang is het toch niet helemaal het doomfeest waar op gehoopt was. Ruimte genoeg voor verbetering en die zal er met een volgende release zeker wel komen, gezien de aanwezige potentie. Of zijn de verwachtingen nu al weer te hoog gespannen?

Label:

Transcending Records, 2018

Tracklisting:

  1. A Grand Reclamation
  2. Sacred Soil
  3. The Pantheon
  4. Forevermore

Line-up:

  • Hamish Glencross – Zang, Gitaar
  • Lee “Chaz” Netherwood – Gitaar
  • Rich Mumford – Bas
  • Shaun “Winter” Taylor-Steels – Drums

Links: