Godsfarm – Balkum Origins

Enige tijd geleden (lees: januari 2020) recenseerde ik het debuutalbum van de Nederlandse melodeathband, Nephylim, getiteld Severance of Serenity. Een heerlijk album met ontzettend veel potentie van een band van eigen bodem. Afgelopen mei zag ik de heren optreden in de Xinix te Nieuwendijk en sprak ik met zanger Tijn Bosters over muziek (wat anders?). Van het een kwam het ander en later kwam ter sprake deze release,  wat alleen maar gelabeld kan worden als zijnde brutal death metal met ‘middeleeuwse’ elementen en een verhaal dat vertelt over de woonplaats van Tijn (maar dan wel in een fictief en middeleeuws jasje).

Nou, anders dan een paar samples hier en daar valt er weinig te merken van de middeleeuwse invloeden. Je begint net een beetje te wennen aan de klanken van de taverne als je ineens een ‘knal voor je harses’ krijgt met blastbeats, brute gitaarriffs en de extreem duistere en lage growls van Tijn bij Tavern Slam Jam. De energielevels stijgen gelijk naar ongekende hoogtes en zullen ook niet meer zakken. Een stukje ‘slam’ vinden we in deze eerste track zeer zeker, zo richting het einde. De snelheid gaat er eventjes uit, een ontzettend diepe, lage ‘putgrunt’ doet ons een vies gezicht trekken en dan horen we Tijn zingen: “Chug, chug, chug, chuuug!” (lees: iets atten ofwel in één teug opdrinken).

Een vergelijkbare trend zet zich voort met Differ in Withered Revelation: prachtige orkestratie dat een haast serene atmosfeer neerzet moet al gauw weer plaats maken voor allesvernietigende technische en brute death metal. Wat dan wel weer leuk is gedaan is dat de tweede track eigenlijk naadloos overgaat in Wizard of ‘Cth-Kohm, zonder dat de luisteraar het door heeft. En dan valt de orkestratie ook wat meer op zijn plek. Een goede ‘mindf*ck’, zoals ze wel eens zeggen. De titeltrack is een prima samenvatting van het album en voegt zelfs wat meer melodie toe (niet teveel, want het moet wel blijven beuken, natuurlijk). Het is alweer de tweede helft van het album als The Gathering of Archangelic Entities zich aan doet en we bij Imperius, Herald of Damnation al dat geweld proberen te absorberen. Maar het is bij XI Legion waar we echt kapot gaan met zijn allen. Extreem harde, snelle en brute blastbeats gepaard met kleine stukjes melodie en lange uithalen op de zang zorgen voor een bombastische, soms haast overweldigende sfeer. En dan zijn we alweer bij het laatste nummer, Lords in Collision. Hier gaat het tempo op meerdere momenten ietwat omlaag en is de focus met name op zo laag, duister en smerig mogelijk klinken.

Tijn heeft hier, samen met Ramses, een flinke bak herrie neergezet zeg. Hoe dat relativeert naar Balkum (Berlicum), ontgaat mij wel een beetje, maar misschien komt dat met name door het extreem brute geweld dat in een ruime vijfentwintig minuten over mij heen kwam. Door een vloedgolf vol met blastbeats, zware en duistere riffs wordt de luisteraar overspoeld, terwijl de diepe, uit de hel gekropen, zanglijnen als blikseminslag de grondvesten van menig huis en appartement doen schudden. Neem daar bij de serene doch soms wat omineuze orkestratie en dan heb je het nieuwe album, Balkum Origins, van Godsfarm prima samengevat. Support your locals en luisteren maar!

Score:

77/100

Label:

Rising Nemesis Records, 2022

Tracklisting:

  1. Tavern Slam Jam
  2. Differ in Withered Revelation
  3. Wizard of ‘Cth-Kohm
  4. Balkum Origins
  5. The Gathering of Archangelic Entities
  6. Imperius, Herald of Damnation
  7. XI Legion
  8. Lords in Collision

Line-up:

  • Tijn Bosters – Zang, gitaar, basgitaar, programmering.
  • Ramses Donkers – Gitaar

Links: