Gnostic – Evoking the Demon

Gnostic – Evoking the Demon
Ordealis Records, 2004

“Strength and honor. At my signal, unleash hell”. Zo begint deze debuut-cd van Gnostic. De black fucking war metal van deze heren gaat echter helaas snel vervelen.

In 1997 verliet Obliterater de band Thornspawn en vormde samen met Necroghoul Gnostic. Na enkele demo’s, een Europese promo en een split kwam Gnostic bij Ordealis terecht, met een contract voor 2 releases. De eerste release door Ordealis knalt momenteel uit mijn speakers.

Het eerste nummer op deze cd gaat nog erg veelbelovend van start, en ik waande mij in het bezit van een nieuw black/thrash juweeltje. “Iron Flames of Blasphemy” ondersteunt dit gevoel nog net, maar na de openingssolo van “Utter Human Waste” daalt deze overtuiging flink, en wordt dit black metal schijfje eigenlijk vooral wat saai.

Het nummer “Evoking the Demon” is vooral door zijn openingsriff weer een klein hoogtepunt op deze cd, gevolgd door “Nocturnal Force… Torn Asunder”, wat eigenlijk gewoon je reinste thrash metal is met voor het genre ongewone vocalen en twee heerlijk smerige solo’s erin. “When Bloodswords were Drawn” is daarna helaas weer een uitermate saai black metal nummer, met als enige pluspunt weer de filthy gitaarsolo’s. Wat dat betreft kunnen liefhebbers van bijvoorbeeld Nifelheim hier en daar ongetwijfeld flink van deze cd genieten.

Gnostic Evoking the Demon

Een sfeer kan Gnostic niet creeren, noch kan de band een constante adrenaline-kick geven zoals dat het eerder genoemde Nifelheim of een band als Perditor bijvoorbeeld lukt. Gnostic is een band van geniale momenten (naast de genoemde gitaarsolo’s weet de band af en toe wel een geweldige riff neer te zetten) in een zee van cliche’s (zie bijvoorbeeld de songtitels) en “heard it all much better before” golven. De weinig speciale vocalen storen me meer dan eens en doen me vooral denken aan moderne death/thrash vocalen, welke zeker niet tot mijn persoonlijke favorieten behoren. Het drumwerk verdient wel een pluim.

Naast 9 nummers en een in- en outro bevat deze cd ook een dikke 3 kwartier aan live video underground black metal van Gnostic uit 2002, alleen mijn promo exemplaar mist deze video-files helaas.

Het sporadisch geniale riffwerk en vooral de smerige gitaarsolo’s laten doorschemeren dat er echt een flinke dosis black/thrash filth in deze band aanwezig is, en ik hoop dan ook dat dit er op de volgende cd van de band een stuk beter maar vooral constanter uit komt als op “Evoking the Demon”.

Tracklist:

 1. Intro
 2. Sodomizing the Pediphile Priest
 3. Iron Flames of Blasphemy
 4. Utter Human Waste
 5. Infernal Crypts of Martyrdom
 6. Evoking the Demon
 7. Nocturnal Force… Torn Asunder
 8. When Bloodswords were Drawn
 9. Embers of Blackened Reasoning
 10. Altars of Damnation
 11. Outro

Link: