Glassing – Light And Death

Austin, Texas blijkt niet alleen de geboortestad te zijn van de crescendocore meesters, de dromerige post-rockers Explosions In The Sky, maar ook van Glassing. In tegenstelling tot hun stadsgenoten van EITS, brengt Glassing geen cinematische gitaardans die perfect past als achtergrondmuziek van vele openbare omroepprogramma’s, maar hectische en onvoorspelbare, technische post-hardcore die sterk doet denken aan bands als Dillenger Escape Plan, Gojira en Eleonora.  Bas, drum en gitaar zetten het op een robbertje vechten, en aan het geschreeuw te horen, komen ze er niet ongeschonden uit!

De heren van Glassing zijn in de VS al een tijdje trending, na een tour met This Will Destroy You  – wiens gitarist Christopher Royal King trouwens de hoes van dit Light And Death heeft ontworpen – en een show met bekende gezichten van Rosetta en North. Met slechts één plaat op naam kan dat tellen! Light and Death worstelt 35 minuten lang met de luisteraar, op leven en dood nog wel. De Sunn O))) versterkers van zowel bassist Dustin als gitarist Cory zorgen voor de nodige korrel, drummer Camacho zorgt voor de harde klap op de vuurpijl. Maak je borst maar nat, want dit gevecht kun je niet aanschouwen vanaf de zijlijn.

Net als bij een echt straatgevecht speelt deze elpee niet volgens de regels: vergeet vers-vers-refrein-vers… Dit zijn korte krachtige fragmenten, met brute kracht aan elkaar geschreeuwd tot een geheel. Maatsoorten vliegen aan flarden tegen de geluidsmuur, ritmes wisselen elkaar sneller af dan de bedpartners van de Temptation Island-deelnemers. In tegenstelling tot sommige technische metalbands wordt Glassing echter nooit té technisch. Brute kracht blijft de bovenhand houden en wordt soms afgewisseld met etherische gitaarpartijen die de luisteraar in zak en as achterlaten. Op een zeldzaam moment kan je Glassing tot betrappen op wat zachtheid. Bijvoorbeeld tijdens de laatste twee minuten van het zeer geslaagde debuutalbum.

Score

90/100

Label

Eigen beheer, 2017

Tracklisting

 1. Life Wrecker
 2. Human Height
 3. Safe Hate
 4. Jorogumo
 5. Heavy Donor
 6. Swathe And Spume
 7. Berlunga
 8. Memorial

Line-up

 • Cory – Gitaar
 • Dustin – Bas
 • Camacho – Drum

Links