Gigatron2000 – The Witch of Neptune

Aan boord van het Tilburgse ruimteschip Gigatron2000 staan drie mannen met een missie. Die missie is om de wereld te voorzien van instrumentale stoner in de trant van Kyuss, Orange Goblin en Ufomammut. Bingo! Eerder voorzag uw favoriete webstek The Cosmic Desert Cruise van een review. Een albumtitel die de lading prima dekte. Ditmaal heeft de band ongeveer veertig minuten speeltijd in de aanbieding.

Het hele album heeft een lichte retrosfeer. Dit wordt mede veroorzaakt door audiofragmenten. De muziek zelf heeft ontegenzeggelijk die fuzzy Orange Goblin-invloeden. Bij het instrumentaal spelen, dus zonder vocalist, krijg je natuurlijk een heel andere dynamiek. De focus ligt op muzikale ijkpunten en de melodieën moeten daardoor beter opvallen. Zodra het eerste nummer start is het helder: dit zit wel snor. Het gevoel dat deze muziek oproept is toch maar lastig te duiden. Alsof je in een cabriolet-raket rondjes door de woestijn vliegt, op zoek naar een oase. Lekker trippy, maar wel met beide benen op de grond. Vuige stoner die op een nummer als This Island Earth heerlijk relaxed klinkt. Niks geen gehaast, de band neemt de tijd om de riffs tot hun recht te laten komen. De enigszins voorspelbare songwriting draagt bij aan het luisterplezier. Het titelnummer heeft een trage flow en sleept rustig voort. De toevoeging van een olijke tamboerijn roept een meer Oosterse sfeer op. Het doomy Sarbanetic Yak is op zichzelf goed te luisteren. Als je echter al een heel album erop hebt zitten met deze instrumentale muziek is het wat teveel van het goede. De traagheid is lekker, maar nu is de behoefte naar iets harders gekomen. Invasion of the Saucerman voldoet en doet denken aan Gloria Lewis van Kyuss, met datzelfde ritmepatroon. Gigatron2000 voegt er nog een lading meer melodie aan toe. De cd eindigt met een uitgebreid audiofragment.

Interessante plaat van eigen bodem, dit The Witch of Neptune van Gigatron2000. Leuke riffs en ideeën en het lijkt me zeker de moeite waard om de mannen een keer live aan het werk te zien. De energie is namelijk hoorbaar achter deze opname. De verschillende facetten die voorbijkomen op dit album zijn doom, stoner, occult en space. Toch staan die facetten nog wel wat los van elkaar, nog wat weinig coherent soms. Voor het ontwikkelen van een eigen geluid kan het nodig zijn om daar wat meer eenheid in te vinden. Dit album is verder een prima werkje voor de liefhebber van instrumentale stoner.

Score:

75/100

Label:

Tartarus Records, 2020

Tracklisting:

 1. This Island Earth
 2. Battle Beyond The Sun
 3. Wizards of Mars
 4. Röbötmönster
 5. Tobor the Great
 6. The Witch of Neptune
 7. Forbidden Planet
 8. Sarbanetic Yak
 9. Invasion of the Saucermen

Line-up:

 • Kevin – Basgitaar
 • Gerben – Gitaar
 • Sarban – Drums

Links: