Ghost – Phantomime

Het is al weer ongeveer een jaar geleden dat Ghost met nieuw werk op de markt kwam, dus is het de hoogste tijd om de hype in stand te houden met een EP Phantomime genaamd. Geen nieuw werk deze keer maar een vijftal covers, net als tien jaar geleden toen If You Have Ghost uit kwam.

We trappen af met een nummer van Television, See No Evil genaamd. Ik heb nog nooit van het origineel gehoord, maar deze versie ligt goed in het gehoor. Lekker gitaarwerk van de Ghouls en de stem van Tobias klinkt zoals we gewend zijn. Wat volgt is de eerste single. De Genesis-cover Jesus He Knows Me en wat een lekker nummer is dit zeg. Net even iets meer snelheid en kracht dan het origineel. De video mag vanwege een leeftijdsrestrictie niet buiten YouTube getoond worden, maar is de moeite van bekijken meer dan waard. Ze geeft het nummer een extra dimensie namelijk. Daar waar het origineel al strak geproduceerd en gladgestreken klinkt, doen de Zweden er een schepje boven op.

Hanging Around is een nummer van The Stranglers, een band die vooral bekend is van het zoete Golden Brown en het ska-achtige No More Heroes. De Ghost-versie gebruikt wat klinkt als een hammondorgel om de riff van het nummer te spelen, iets wat het nummer een wat meer gedateerd gevoel geeft. Ik kende het nummer niet, maar na een keer kon ik het refrein al meezingen.

Er is iets voor te zeggen om een Iron Maiden-nummer te coveren dat niet door Bruce Dickinson is gezongen als je niet gezegend bent met een stem als de zijne, dus in die zin snap ik de keuze voor Phantom Of The Opera wel. Het nummer is echter zo ingebakken in de muzikale kennis van elke rock- en metalliefhebber dat het bijna onmogelijk is dit nummer naar tevredenheid te coveren. Muzikaal vind ik deze versie erg fijn. Alle rauwe randjes zijn weg en toch is men erg trouw gebleven aan het origineel. De zang van Tobias Forge is naar mijn mening echter te monotoon voor dit nummer.

Als afsluiter krijgen we We Don’t Need Another Hero voorgeschoteld, dat natuurlijk origineel van, de dame met de benen , de deze week helaas overleden Tina Turner afkomstig is. Van de nummers die ik op voorhand al kende, is dit hetgene dat het minst als het origineel klinkt. Er wordt gebruik gemaakt van een elektronisch klinkende beat die het nummer veel killer doet overkomen. Dit nummer komt net even anders over dan de overige vier om een of andere reden. Het refrein is nog steeds heerlijk mee te brullen, maar dit is echt een voorbeeld van “het origineel is beter”.

Het merendeel van de vijf nummers op deze EP scoren wat mij betreft een voldoende en daarmee bewijst dit schijfje gelijk zijn waarde als meer dan alleen geldklopperij voor de fans die hun verzameling toch wel compleet willen hebben.

Label:

Loma Vista Records, 2023

Tracklisting:

  1. See No Evil
  2. Jesus He Knows Me
  3. Hanging Around
  4. Phantom of the Opera
  5. We Don’t Need Another Hero

Line-up:

  • Tobias Forge – Zang
  • Nameless Ghouls – Overig

Links: