Geishas Of Doom – Sick Music For Sicker People – Vol. 2

De Amsterdammers van Geishas of Doom willen dit kolerejaar dat 2021 was afsluiten met een nieuwe EP.  Sick Music For Sicker People – Vol. 2 is de opvolger van  Sick Music For Sick People – Vol. 1. Het was geen erg charmant werk, en de heren pierewaaiden maar wat raak. Deze EP is een stuk beter. Rense Slings van Automatic Sam is als nieuw lid toegetreden. Het gaat hier om (post-)punk overigens.

Het begint met Into the Muck, waar opvalt dat de zanger wat beheerster te werk gaat dan op de vorige EP, wat de kwaliteit gelijk ten goede komt. Where It Ends doet een leuke verwijzing naar Paint it Black, en dat mag gewoon. In het geluid krijg je een hoop basgitaar te verduren waardoor ook de geluidsmuur ten opzichte van de voorganger beter overkomt. De kutpiep van No More Lies fokt de luisteraar vast op, waarna de band muzikaal die opgefoktheid kracht bij zet. Het bestaat uit een simpele riff, waar halverwege wat elementen omheen worden geschroefd door middel van synths. Zanger Jeroen Ligter (veronderstel ik) zit lekker op de maat, en benut de kansen van de simpele groove prima.

De luisteraar mag bij Zookeepers gallisch worden van de piep, maar getuige de gesproken tekst en de boer had nog niet iedereen door dat de recorder aan stond. Het helpt bij de garage-sfeer die de band wil oproepen, ondanks dat de band deze gimmick wat overdrijft door het ook op andere tracks wat al teveel te laten doorschemeren. Het is een soort bescheidenheid, of nonchalance. Het betekent niet dat je daarna op z’n janboerenfluitjes kan musiceren of geen moeite hoeft te doen om te overtuigen. Waarom Geishas of Doom deze zelfdepreciatie halverwege de EP denkt nodig te hebben wordt niet duidelijk. On Your Own is een surfy ballad. De afwijkende vocalen voegen net een tandje teveel ‘in de geluidsmuur liggende zweverigheid’ toe, waardoor de potentie onbenut blijft. Wel is de extreme gitaarmishandeling een regelrechte beuk op je porum, in de goede zin van het woord. Wasteland is hoe On Your Own eigenlijk had willen klinken, ondanks dat de band tegen het einde wat over de scheef gaat qua enthousiasme. Police State heeft een wat saaie baspartij, maar de paardenbries van de vocalist maakt veel goed.

Het gaat de goede kant op met deze kolerelijers. Wanneer de band zijn zelfbeheersing behoudt valt er best te genieten. De toegenomen beheersing, betere melodieën, en betere mix maken dit een aardig EP’tje. Sjloes. Luistertip: No More Lies

Label:

Eigen Beheer, 2021

Tracklisting:

 1. Into The Muck
 2. Where It Ends
 3. No More Lies
 4. Zookeepers
 5. On Your Own
 6. Wasteland
 7. Police State

Line-up:

 • Jeroen Ligter – Drums, gitaar, stem
 • Jan Petit – Basgitaar, tekst
 • Pieter Holkenborg – Gitaar, drums, stem
 • Rense Slings – Gitaar, drums, basgitaar, xylofoon

Link: