Gefrierbrand – Es War Einmal…

Als je te lang met je gat in de sneeuw gezeten hebt, dan kan er een vriesbrandwonde ontstaan. Niet dat dat iets is wat je courant zou doen, maar ik waarschuw je alleen maar, het doet erg veel pijn blijkbaar. Allemaal van horen zeggen natuurlijk. Gefrierbrand is de Duitse vertaling voor vriesbrand. En inderdaad, dit kwintet speelt eerder koud aanvoelende pagan geïnspireerde black metal. Hij brengt met Es War Einmal… het derde album uit en dit opnieuw in eigen beheer. De band bestaat sinds 2006 en is er op heden nog niet in geslaagd een platendeal te finaliseren. De black metal die de band te berde brengt, is die variant die we al honderden malen gehoord hebben. Het ligt wat in de stijl van een band die ik al eerder besprak, Hangatyr.

Een akoestische gitaarpartij bovenop het geluid van wat een krakende trede van een trap moet voorstellen denk ik, is de intro. Met Es War Einmal wordt dan op gepaste wijze afgetrapt. Sturende, rollende dubbele baslijnen, eenvoudige, melodische bijtende gitaarpartijen, een wat monotone baslijn en een scream, goed verstaanbaar, blijkt je gids te zijn. Je hoort al van in het begin dat de nadruk ligt op eenvoud in structuur en uitvoering. Helemaal niks mis mee, maar ik heb de indruk dat ik heel de plaat al gehoord heb na dit openingsnummer. De drum is krachtig maar te simpel, te veel worden de gitaarpartijen gevolgd. Alzo is er precies weinig ruimte voor creativiteit. De gitaarlijnen blijven vaak ook lekker samen hangen. Buiten een handvol sololijnen is ook hier de variatie ver zoek. Nu en dan zijn er wat thrashy breaks die dan weer gevolgd worden door de dubbele bas. Tja, ik zei het al, weinig variatie. Heel zelden hoor je de typische blastbeat, deze zit onder andere verstopt in Der Grab Von Gleichen. Nu en dan zit er wel een lekkere groove en een hoekig kantje verstopt in een nummer en dan veer je weer recht. De eerste maten van Wie Kinder Schlachtens Miteinander Gespielt Haben zijn zo of het middenstukje in Totenhemdchen. Rot is de afsluiter en wordt voorzien van paganeske cleane vocalen, net het nummertje te veel vind ik.

Degelijke plaat, maar ook niet meer dan dat. Moet je dit album nu kopen? Eigenlijk niet, maar als je heel lang moet binnenzitten en je zoekt toch iets om je lege uren te vullen dan kan deze wel in het rijtje. Eens je weer buiten mag komen, zou ik dit plaatje gewoon doorgeven of ruilen tegen iets beters.

Score:

70/100

Label:

Eigen beheer, 2020

Tracklisting:

 1. Prolog
 2. Es War Einmal
 3. Die Toten Des Todes
 4. Der Graf Von Gleichen
 5. Wie Kinder Schlachtens Miteinander Gespielt Haben
 6. Totenhemdchen
 7. Tief Im Forst
 8. Das Letzte Haus (Am Ende Des Brotkrumenweges)
 9. Grab Aus Dornen
 10. Das Schrättele
 11. Rot

Line-up:

 • Frosch – Gitaar
 • Tom – Zang
 • Yannick – Drum
 • Ingo – Bas
 • Säsch – Gitaar

Link: