Gärgäntuäh / Kastijder – Föltrit / Reinigend vuur

Voor we het jaar 2022 helemaal achter ons laten kijken we nog eens in de achteruitkijkspiegel en zien we een zwart gespleten gedaante opdoemen. Het betreft een split van twee Nederlandse blackmetalbands die ik reeds mocht bewieroken in het verleden. Gärgäntuäh (dat lees je hier) en Kastijder (hier). New Era Productions zette hen samen en dat lokte volgende nummers uit.


Gärgäntuäh klinkt op deze split opnieuw oudschools en met een zekere viking-black metal epiek betoverd. Ik hoor oude Ancient (ik weet het, dat klinkt niet), Enslaved en zelfs Sóknardalr (Windir). Zowel naar klankkleur als melodieën hoor ik die laatste heel erg terug in het Föltrit-gedeelte. Verschillend zijn wel de ambient/synth-injecties, het nog luider staan van de vocalen en het feit dat de gemiddelde snelheid uiteindelijk een pak hoger ligt. Gärgäntuäh blijft wel consequent begeesteren met zijn etherische aanpak, die wel degelijk een zekere mate van herkenbaarheid bevat. Geen kans op verveling.

Kastijder heeft zich voor deze split ook een strijdvaardige sound en stijl aangemeten, meer dan tevoren zelfs. De Noorse melodische blackmetalinvloeden uit het begin van de jaren negentig zijn overduidelijk aanwezig, maar de epiek en grandeur die vervat zit in de toetsen en spanningsbogen neigen ook hier ferm richting pagan/folk/viking black metal uit diezelfde periode. Ik denk aan Thyrfing in de Hednaland-periode, aan Kampfar, Helheim, en aan reeds vernoemde bands in de vorige alinea. Eveneens vermakelijk, zonder ook maar enige vorm van overdreven uitbundigheid of vreugde te ervaren. De gekrakeelde vocalen staan ook hier hard, goed om het Nederlands te proberen decoderen.

Denkt aan uwen ondergrond, stroomt eens een nummer en beslist daarna of je tot de aankoop overgaat. Voor mij is het een uitgemaakte zaak: aankopen.

Label:

New Era Productions, 2022

Tracklisting:

1. Gärgäntuäh – Foltering der schimmen
2. Gärgäntuäh – Galgedea
3. Gärgäntuäh – Doodschwensch
4. Gärgäntuäh – Als de stilte fluistert
5. Kastijder – Bloedvaandel
6. Kastijder – Oordeel in reinigend vuur 04:04
7. Kastijder – Doodshoofd herrezen
8. Kastijder – Mars van de kastijder

Line-up:

Gärgäntuäh

Unknown – Drums, keyboards, gitaar
Forgotten – Keel, gitaar, bas

Kastijder

Wolfram – Drums
Imperiosus – Keel, gitaar, keyboards

Links: