Gärgäntuäh – Urmystyk

Urmystyk, de eerste langspeler van het mysterieuze Nederlandse duo Gärgäntuäh, is een feit. Absoluut iets waar ik samen met vele anderen naar uitkeek. Dödenlicht, de debuut-EP, deed het ongelofelijk goed en schopte het tot mijn persoonlijke EP van het jaar 2020. New Era Productions is de verdeler van dienst, die naar mijn aanvoelen zijn belangrijkste release van het jaar uitbrengt met dit album. Unknown en Forgotten, het duo achter Gärgäntuäh, bezorgen ons zeven nieuwe nummers volgestouwd met kwaliteitsblack.


De EP Dödenlicht maakte indruk met zijn authentieke, organische demosound, inclusief mid jaren negentig atmosfeer die zweeft (als ik dan toch bands moet uitkiezen) tussen Taake, Gorgoroth en Darkthrone. De nummers op Gärgäntuäh hebben dezelfde ingrediënten als de EP, al klinkt het geheel iets helderder. De gitaar heeft iets meer body, de vocalen zijn iets minder wazig. Het openingsnummer Skrattansfior is een mid tempo stamper geworden, dat enkele fijne versnellingen kent vanaf enkele minuten. Ook dit album is het resultaat van veelvuldig copuleren met verschillende Noorse blackmetalbands na 1995. Een voldragen zwangerschap van 25 jaar werpt zijn vruchten uit. Pagans vibes zijn nooit veraf, ook al wordt er nergens olijk gedaan met toetswerk. Sfeer über alles, ijsbijtend koud en dwalend door lang verdwenen donkere wouden, met de dood aan ons zijde. De verdoken melodieusiteit (die nooit helemaal op de voorgrond komt) doet denken aan Vinterland, maar ook aan een Isvind.

Heel kenmerkend aan de nostalgische black van Gärgäntuäh is zeker de dubbele zang, met enerzijds traditionele Noorse screams en anderzijds een Urfaustachtige diepe mannenstem, die elkaar bijzonder goed aanvullen. Net zoals bij Ossaert trouwens, nog zo een topkwaliteit blackmetalband uit de Lage Landen en net als deze band een aanrader met zijn album Pelgrimsoord. Nederlandse black metal blijft het goed doen, ook naast de Haeresis Noviomagi-kliek. Vergeet ook zeker niet Dödenlicht op te zoeken, allesbehalve tijdsverlies!

Score:

84/100

Label:

New Era Productions, 2021

Tracklisting:

1. Skrattansfior
2. Iik
3. Nodfyr
4. Trolldskjoering
5. Hargu af Daudr
6. Nerþuz
7. De niugen daur til haljo

Line-up:

Unknown – Drums, synths
Forgotten – Gitaar, basgitaar, keel

Links: