Furze – The Presence…

Furze gaat inmiddels al heel wat jaren mee en staat vaak garant voor een pot eigenzinnige black metal. Het project waarmee de excentrieke Woe J. Reaper al sinds 1998 zijn meest vreemde ideeën op de wereld loslaat heeft toch al enkele underground pareltjes opgeleverd, waarvan Reaper Subconscious Guide misschien wel het meeste in het gehoor springt. Op het vorige album Baphomet Wade was er een terugkeer te horen naar ouder materiaal. Wat wordt het dit keer?

Vanaf instrumentale opener The Presence is er al geen touw meer aan vast te knopen. Het lijkt een soort lange opbouw voor we overgaan naar het eerste echte nummer. De punkerige old school black track, The Doom, schroeft gelijk het tempo enorm op waarna we rammelende drums met wat vreemdsoortige snelle riffs voorgeschoteld krijgen waarbij ik nog het meest moet denken aan bijvoorbeeld Hellhammer of vroege Samael. Dit alles overgoten met wat Black Sabbath. Dit is ook ongeveer de koers die de rest van het album opgaat waarbij natuurlijk het tempo vaak lager ligt. Ook zitten er hier en daar wat meer spacey invloeden in zoals op Space Scars, de titel zegt het al haast. Hiermee verweeft Woe J. Reaper soms de invloeden van Reaper Subconscious Guide met Baphomet Wade. Zijn vocalen blijven ook op dit album zwaar over de top en onder de muziek zitten er wat rare dingen verborgen, die je enkel met de koptelefoon op gaat horen.

Dit album is absoluut niet voor iedereen geschikt. Maar was je al fan van Furze dan zal je hier zeker mee uit de voeten kunnen. Ik zou dit album in de discografie boven de vorige twee plaatsen maar wel op redelijke afstand onder Reaper Subconscious Guide, waarmee onderstaand cijfer verklaard is.

Score: 

73/100

Label:

Polytriad Fingerprints, 2018

Tracklisting:

 1. The Presence
 2. The Doom
 3. Midnight Roar
 4. In Blood by Metal
 5. Bat Cobra
 6. Space Scars
 7. Drammadur
 8. Soul’s Fire
 9. Zarathustra’s Overkill
 10. Home in Hell

Line-up:

 • Woe J. Reaper – Alles

Links: