Funeral Winds – Gruzelementen

Het Nederlandse Funeral Winds krijgt meer aanzien dan ooit. Recent bewijs daarvan is het feit dat de cd van dit nieuwe album al is uitverkocht op het moment van het schrijven van deze review. Gelukkig komt er rond deze tijd ook een vinyluitgave op de markt om de dorstigen te laven in hun demonische zuchten. Dertig jaar duivelsverering tellen we ondertussen, album nummer zes noteren we. Zes nummers zijn het deze keer, je kan niet genoeg zessen in je review verwerken als het om Funeral Winds gaat trouwens. Essence deed het vorig jaar vrij goed, met Gruzelementen wordt de lijn gewoon doorgetrokken. Hulde trouwens voor het mooie woord Gruzelementen, met een hoge relevantie aangezien Funeral Winds ook gekend als Hellchrist Xul met zijn furieuze tweede helft der jaren negentig black metal alles tot gruis herleidt.

We kunnen natuurlijk ook beginnen met vermelden dat Gruzelementen een aantal heavy en protoblack- en thrashelementen bezit. We kunnen melding maken van de darkambientsecties op dit half uur durende schijfje. Of we kunnen met de deur in huis vallen en vertellen dat de plaat Scandinavisch hard en listig door ramt om de innerlijke razernij zo authentiek mogelijk te veruitwendigen. Met een botte bestiale drumsound, een gespierd basgitaargeluid en een antieke geluidsafstelling, begeleid door verstaanbare screams die passen in het gezelschap van Immortal en Inquisition anno 1995.

Op zich maakt Funeral Winds heden ten dage gebruik van een veel breder – opwindender – geluidspalet, ten opzichte van de albums uit de eerste helft van zijn carrière, maar het blijft een bijzonder relatief gegeven. Weinigen zullen beweren dat Gruzelementen (ondanks zijn vrij transparante sound) een luistervriendelijke plaat is geworden. De teksten staan meer vooraan in de mix, er wordt (zie het begin van deze alinea) gebruik gemaakt van een aantal sfeerelementen en er zitten enkele nummers tussen met een traditionele opbouw (The Age of Fire bijvoorbeeld), maar het beukt en rost nog steeds als vanouds. Iets wat tegenwoordig door vernieuwingsdrang steeds minder voorkomt. Progressiviteit zal je hier dus niet vinden en dat geldt zowel als compliment als waarschuwing.

Persoonlijk raad ik Night of Reckoning aan als luistertip. Het is echter te prefereren om de ganse kliek integraal in te nemen en de volledige vermorzeling in één keer te ondergaan.

Score:

82/100

Label:

New Era Productions, 2021

Tracklisting:

  1. Dark Rays of His Splendour
  2. The Age of Fire
  3. Gruzelementen
  4. Lunar Darkness
  5. Night of Reckoning
  6. The Sword of Satan

Line-up:

  • Hellchrist Xul – Alles

Links: