Funeral Hearse – In Devotion of…

Singapore en black metal, dat kan niet veel zijn, zou je misschien denken. Een albumhoes die niet boven iemands bed zal komen te hangen en het noemt zichzelf Funeral Hearse. De muzikant zelf heet Azrael, waardoor je gelijk die kat van de Smurfen voor je ziet. De moed zou je in de schoenen zakken. De vooroordelen zijn echter volstrekt onterecht, want Funeral Hearse levert met In Devotion of… een topdebuut af.

Azrael begon in 2016 met zijn maat Deadwax de band Funeral Hearse. Deadwax deed de schreeuwen en Azrael raakte alle instrumenten aan. Deadwax besloot echter de band te verlaten. Azrael maakte er daarop een eenmansproject van. Funeral Hearse klinkt als black metal, crust, hardcore punk, op een duistere manier, zoals The Ruins of Beverast.

Het album focust zich op een zekere sekte, gelinkt aan het hindoeïsme, genaamd Aghori Sadhus. Deze lieden smeren crematie-as over hun lichaam, maken sieraden van mensenbotten en leven regelmatig in ‘charnel grounds’: een soort bovengronds crematorium waar de doden worden neergelegd om te rotten of verbrand te worden. Een intrigerend onderwerp. Het album lijkt een ritueel van de sekte te volgen, afgaand op de titels van de nummers.

Deze macabere levenswijze van de Aghoris klinkt door op de 36 minuten die In Devotion of… duurt. Het intro is een Hindoestaans aandoend ritueel gezang, waarna de black metal hel losbarst. Dit is vuig. Dit is echt heel vuige muziek. Een zware bas die lomp hard in de mix staat en een wall of sound. Stuwende eenvoudige gitaarmelodieën waar je kippenvel van krijgt. Waarom in de eerste plaats een aparte vocalist in de band zat blijft voor mij onduidelijk. Azrael beschikt namelijk over een ontzettend grauwe, duistere schreeuw die erg goed past bij de black/crust die wordt gespeeld. Het melodieuze muzikale geweld wordt afgewisseld met hele korte passages die onderdelen van een ritueel vertolken. Passages die vaak worden ingezet als verbinding tussen twee nummers. Het voegt bij deze band echt wat toe. Funeral Hearse neemt je mee naar de duistere uithoeken van de wereld. Het is een donkere tocht, ritualistisch op momenten, die uiteindelijk leidt tot een Alternate State of Consciousness.

Na het luisteren van dit album ben ik in elk geval bekeerd. Luister In Devotion of… bij voorkeur in zijn geheel, in het donker, terwijl je de as van je overleden oma over jezelf uitsmeert.

Score:

85/100

Label:

Spy Satellite Productions, 2019

Tracklisting:

1. Into the Eye of the Serpent
2. Burning Ambers from the Funeral Pyre
3. In Worship of the Divine
4. Under the Eclipse of a Pale Moon
5. Cleansing a Damned Soul
6. Alternate State of Consciousness

Line-up:

  • Azrael – Alles

Links: