Full Of Hell – Garden Of Burning Apparitions

In een wereld die onder hoogspanning lijkt te staan (komt al dan niet door de stand van de planeten, naar ik begrijp) plant Full Of Hell met Garden Of Burning Apparitions nog maar eens een vlijmscherp mes tussen de schouderbladen van onze “pale blue dot” en begint te draaien. De dolk van dienst is net als op voorganger Weeping Choir gesmeed uit een ijzersterk amalgaam van ouderwetse maar digitaal verstoorde deathgrind, hardcore en elektro. Meer is er niet nodig om in korte tijd – de plaat duurt net geen 21 minuten –  stevig wat schade aan te richten.

Aan de ene kant van het spectrum bevindt zich Derelict Satellite. Met maar een beetje hulp van de titel brengt de track beelden voor je geestesoog van een onbestuurbaar geraakte satelliet die in zijn laatste tocht buitelend en brandend de dampkring in kantelt, aan het geschreeuw te horen niet geheel tot tevredenheid van de zich nog in het ding bevindende levensvorm(en). Een knap staaltje schilderen met sonische terreur en een ultieme poging om je speakers om zeep te helpen.

Daartegenover staat dan Eroding Shell welke de deathgrindkant van het bandgeluid stevig in de verf zet. Met zijn verwrongen klanken en vooral de afwisseling van blubbergrunt en screams neigt het gebrachte gevoel hier zelfs wat naar de Carcass ten tijde van Symphonies Of Sickness. Dat is natuurlijk nooit verkeerd en daarom is het maar goed dat die insteek ook elders op de plaat wel gekozen wordt, zij het dat Full Of Hell daar wel steeds zijn eigen draai aan geeft, zoals op All Bells Ringing waar de lage deathtonen worden afgewisseld met nerveuzere stukken. Aan het eind van het stevig in de oude grindcore gewortelde Urchin Thrones (lekkere gitaarlijn trouwens!) wordt dan weer plots een saxofoon de nek om gedraaid. Het zal trouwens niet verrassen dat Industrial Messiah Complex industriëler klinkt maar ook in dat geluid weten de blastbeats te grinden en te verpletteren.

In het persbericht wordt uitgelicht dat Full Of Hell dit keer wat noiserockinvloeden heeft toegevoegd aan het arsenaal. We horen het in Reeking Tunnels dat swingend begint en wat aan bands als Fudge Tunnel en Meathook Seed (de eerste dan) doet denken. De daaropvolgende riff zou zelfs op een Foo Fighters-plaat terecht kunnen komen! Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn in een nummer dat gaat over de plek (fysiek en mentaal) waarin we terecht komen als we gevangen raken in een constante staat van angst en woede, dus wordt de boel al snel de vernieling ingedraaid door de mannen achter de knoppen.

Afsluiter Celestial Hierarch is, zoals dat hoort, één van de hoogtepunten van de plaat. Hierin komen alle elementen (agressie, vervorming, vakmanschap) nog eens voorbij. Het elektronische gegier naar het einde toe geeft weliswaar een heel nieuwe betekenis aan “gierend uit de klauwen lopen” maar spreekt direct je vecht-of-vluchtinstinct aan waardoor de angsten en woede van de plaat (en de wereld?) nog beter tot je doordringen.

Garden Of Burning Apparitions is een indrukwekkende schets van de tijdgeest. Full Of Hell zelf spreekt over een “Hellscape” en daar zijn we het voor een keer mee eens. Dat de band daarvoor slechts twintig minuten nodig heeft is ergens nog een geluk voor het zenuwgestel. Ik ga maar eens even een paar uur naar de maan staren om weer tot rust te komen.

Score:

84/100

Label:

Relapse Records, 2021

Tracklisting:

 1. Guided Blight
 2. Asphyxiant Blessing
 3. Murmuring Foul Spring
 4. Derelict Satellite
 5. Burning Apparition
 6. Eroding Shell
 7. All Bells Ringing
 8. Urchin Thrones
 9. Industrial Messiah Complex
 10. Reeking Tunnels
 11. Non-Atomism
 12. Celestial Hierarch

Line-up:

 • Spencer Hazard – Gitaar, electronica
 • Dylan Walker – Vocalen, electronica
 • David Bland – Percussie
 • Sam Digristine – Basgitaar, saxofoon
 • Ryan Bloomer – Electronica
 • Shoshana Rosenberg – Basklarinet

Links: