Fugit – Morphogenetic Fractal Hologram

Van het specialistische departement van moeilijke woorden en afzichtelijke albumhoezen presenteren wij Morphogenetic Fractal Hologram van het Italiaanse eenmansproject Fugit. In pakweg driekwartier dompelen we ons onder in melancholische post-black op de leest van Alcest en Amesoeurs.

De invloed van Amesoeurs is goed te bemerken in een nummer als Starburst. Dit komt met name door de lange toetsakkoorden die worden begeleid door engelachtige vrouwenzang. Omdat ik niet weet wat Ekpyrosis is, besloot ik in de leer te gaan bij ome Google. Ekpyrosis blijkt een term te zijn die afkomstig is van de stoïcijnen. Zij geloofden dat het universum zal eindigen in een absolute vernietiging, waarna zij zal worden herboren. De ekpyrosis is dit climactische eindmoment. In dit nummer wordt dit moment gezien als een dramatische metafoor voor het einde van een relatie. Dit thema is overigens in haast iedere liedtekst aanwezig. Wellicht dat het brein achter dit album (Andrea Milan) wat emoties te verwerken had. Op Ekpyrosis wordt er goed op los gemusiceerd met droevige pianolijnen en ingetogen interludes. Morphogenetic Fractal Hologram is een album met meerdere lagen om af te pellen. Ook op Shrivel en Dysphoria hoor je bijvoorbeeld verschillende mistroostige melodielijnen die elkaar complementeren. Alleen de zang laat helaas wat te wensen over. De drum staat ietwat dof in de mix, waardoor de gitaren de kans krijgen om naar voren te treden en de luisteraar te trakteren op dromerige melodieën.

Op Morphogenetic Fractal Hologram staat ook een nummer dat Morphogenetic Fractal Hologram heet. Het nummer heeft dezelfde opbouw als we eerder in dit album hebben gehoord: een meeslepende bombastische opening, een ingetogen tussenstuk en een evenzo meeslepend slotstuk. Op deze track wordt er echter op een heel nare manier door het rustige tussenstuk heen gefluisterd. Wellicht dat sommige mensen er warm van worden, ik krijg er een beetje de kriebels van. De titel van het daaropvolgende Il Volo Proibito betekent ‘De Verboden Vlucht’. Wellicht dat het hier gaat over de vlucht van Icarus of het vertrek van een geliefde. Het nummer bevat geen vocalen, dus wie zal het zeggen. Op deze track horen we alleen een piano en wat strijkinstrumenten. Hierdoor schuurt het wat aan tegen ambient. Het bevat alleen niet de diepte om het een interessant hoorspel te maken. Het album sluit af in mineur, want het laatste nummer heet Out of Sync With the World. Het is een prima voortvloeisel van de voorgaande track. De atmosferische klanken worden nu bijgestaan door subtiel drumwerk en wat keelkanken. Zo tegen het einde van het nummer barst de hemel nog eenmaal open en krijgen we een stortvloed aan muzikale emoties over ons heen. Het is hiermee een passende afsluiter voor dit aangename album.

Fugit presenteert hier een prima post-black album. Het is geen topstuk, maar zeker ook geen hekkensluiter. Een tamelijke aanrader dus! Voor de liefhebber is er zelfs een instrumentale versie van dit album verschenen.

Score:

75/100

Label:

MDPR, 2023

Tracklisting:

 1. White Limbo
 2. Starburst
 3. Ekpyrosis
 4. Shrivel
 5. Deus Sive Natura
 6. Dysphoria
 7. Morphogenetic Fractal Hologram
 8. Il volo proibito
 9. Out of Sync with the World

Line-up:

 • Andrea Milan – Alles
 • C.C. – Gastvocalen

Links: