FuckFace – Sodomized

In de jaren ’90 braakte het Noord-Hollandse Zaandam twee death metal/grindcorebands op: Nembrionic Hammerdeath (al vrij snel alleen Nembrionic) en Consolation. Als een eeneiige tweeling uit de hel maakte de bands gezamenlijk de Nederlandse podia onveilig. Natuurlijk brachten ze een split uit en verder deelden ze in Dennis Jak een gitarist. Om het allemaal nog incestueuzer te maken, werd er ook nog eens een gezamenlijke band opgericht: het blackmetalorkest Unlord. Althans, dat bleek later, want de identiteit en afkomst van bandleden als Xzerberus Xzyphiluss, Gor Gho Pon en Stabath werd verborgen gehouden.

Zo bij de start van het nieuwe millennium was het wel uit met de pret, al gingen niet alle bandleden verloren voor de betere muziek. Consolation/Unlord-drummer Toep Duin maakt tegenwoordig deel uit vam Sinister, Dennis Jak is druk met Dauthuz en Nembrionic-drummer Noel Derek Rule van Eerstel rockt tegenwoordig bij Lovell’s Blade. In 2019 dook Nembrionic plots weer op en ook Consolation is weer tot leven gewekt.

Een goed bewaard geheim was dat de Nembrionic/Consolation-equipe onder de naam FuckFace ook nog een pure grindcoreplaat heeft opgenomen. De energie en animo om de opnames daadwerkelijk aan de man te brengen ontbraken echter en dus bleef het album voor het grote publiek verborgen. Tot nu. De heren hebben de oude opnames onder handen genomen, artwork gemaakt en undergroundlabel Brutal Insanity Records via Stageblast Records gevraagd het hele zooitje op tape uit te brengen. 19 jaar na dato is Sodomized dan toch geboren. En dan moet er ook nog eens een vinylversie komen.

Wat op de tape te horen is, zal u gezien de bandnaam en bandleden niet verbazen: smerige grindcore met titels als Fat Pig Bloody Basterd en Drink My Vomit and Choke. We moeten het allemaal niet te serieus nemen, maar tegelijkertijd is FuckFace geen pretband. Logischerwijs weten de mannen wat muziek maken inhoudt en luistert Sodomized lekker weg. Geen tijd voor stapjes terug: Sodomized raart voorbij maar er zit voldoende variatie in de nummers om lekker een half uurtje door te beuken als FuckMarco met zijn hoge gruntrochelpigsquealschreeuw de troepen aanvoert en FuckRob er hier en daar een lekker solootje uitgooit. Niet te veel natuurlijk: het blijft wel grindcore.

Het volledige album past op één kant van het bandje, inclusief een cover van het grote voorbeeld: Napalm Death. Daarom op de B-zijde alles nog een keer maar dan opgenomen tijdens een repetitie. Wat vooral opvalt: de enorme passie en gedrevenheid die de muziek verlevendigt. De heren hadden er destijds zin in en dus is het goed dat het album nu alsnog het levenslicht ziet. Een fijn plaatje met ook nog eens een fraai stukje Nederlandse metalgeschiedenis erachter, wat wil je nog meer?

Oh ja, gratis tip: google niet de bandnaam als u op uw werk bent, er kinderen aanwezig zijn of uw partner mee kan kijken. Het blijkt dat er veel meer sites zijn die een compleet andere betekenis aan de term ‘fuckface’ geven dan een bandje uit Zaandam.

Score:

80/100

Label:

Brutal Insanity Records, 2021

Tracklisting:

 1. Split Up in Two and Fucked in the Stomp
 2. Necrobile
 3. Fat Pig Bloody Bastard
 4. Hateful Obedience
 5. Nebeltruppe
 6. Nailed On My Pitchfork
 7. Excrete From Every Hole
 8. Born Stu-born
 9. FuckFace
 10. Drink My Vomit and Choke
 11. Form Enslavement to Obliteration
 12. Nebletoepe (alernste version)
 13. FuckFace (rehearsel)
 14. Split Up in Two and Fucked in the Stomp (rehearsel)
 15. Necrobile (rehearsel)
 16. Fat Pig Bloody Bastard (rehearsel)
 17. The Dead Shall Rise (rehearsel)
 18. Hateful Obedience (rehearsel)
 19. Drink My Vomit and Choke (rehearsel)
 20. Nailed On My Pitchfork (rehearsel)
 21. Nebeltruppe (rehearsel)
 22. Born Stu-born (rehearsel)
 23. Excrete From Every Hole (rehearsel)

Line-up:

 • FuckMarco – Vocalen
 • FuckRob – Gitaar
 • FuckDennis – Gitaar
 • FuckRein -Bas
 • FickToep – Drums

Link: