Frozen Soul – Glacial Domination

Tjemig. We zijn alweer twee jaar verder. Begin januari 2021 was daar namelijk ineens Crypt Of Ice van de deathmetalband Frozen Soul. Natuurlijk niet ineens, maar zo voelde dat destijds wel. Het debuut van de Texanen sloeg namelijk in als een bom. Overtuigend, snoeihard en zeer professioneel: alsof het gezelschap al jaren bezig was. Zoals de bandnaam doet vermoeden is ijs een belangrijk en bepalend thema bij het vijftal en om het succes van dat gekozen pad door te zetten, besluit Frozen Soul om wederom met producer Daniel Smuck -die ooit zelf nog in de band speelde- in zee te gaan. Ook Matt Heafy van Trivium heeft voor deze tweede plaat een flinke vinger in de pap gehad als co-producer en gastmuzikant. Daarmee zijn we al nagenoeg verzekerd van eenzelfde, smakelijke pot (c)old school death metal. Toch was het pad richting het opnemen van Glacial Domination er niet een zonder horten en stoten. Zo verloor frontman Chad Green zijn jongere broer Cory en die tragische gebeurtenis heeft een flinke impact gehad op de band en dit album. Dat alle bijkomende emoties zijn weg naar buiten hebben kunnen vinden via de muziek is zeker hoorbaar en daarmee is het resultaat wederom van uitzonderlijk hoog niveau.

De hooggespannen verwachtingen voor deze tweede plaat worden tijdens Invisible Tormentor en Arsenal Of War al meteen ingelost. De afgelopen jaren hoorde ik zelden twee zulk sterke songs als beginoffensief achter elkaar. Onder aanvoering van de heerlijke bulderzang van Green -soms ultrasmerig en vuig, soms ijskoud en akelig bezeten- marcheert Frozen Soul als een stel olifantenpoten over een mierennest. Natuurlijk horen we weer doeltreffende, kolossale midtempo deathmetalriffs die net als op Crypt Of Ice vooral uitblinken door en in eenvoud. Daarbij zijn de refreinen voorzien van beklijvende en krachtige teksten, wat maakt dat je als luisteraar na enkele luisterbeurten al mee kunt bléren terwijl je gevoelsmatig heel de wereld aankunt. Wat mij betreft twee aankomend klassiekers in het genre omdat simpelweg alles klopt aan de nummers en het ingetogen soleerwerk nét dat beetje extra biedt waar het mogelijk nog aan zou ontbreken.

Waar minder sterke albums na zo’n hoog startniveau al meteen zouden terugvallen, pakt Frozen Soul kinderlijk eenvoudig door met het korte en krachtige Death And Glory en met dreigende death metal in Morbid Effigy, waarbij men ondersteuning krijgt van John Gallagher (Dying Fetus) die met zijn blubbergrunt een smakelijke duit in de zak doet. Typisch een song waarin je duidelijk de (metallic) hardcoreroots van het gezelschap terug kunt horen vanwege het gebruik van logge, downtempo gitaarriffs in combinatie met de groovende moshparts die louter aanzetten tot beweging. Fijne video ook!

Tijdens Glacial Domination, Frozen Soul en met name Assimilator horen we dat de band zijn experimenteerdrang wat meer de vrije hand geeft. Green rekt de contrasten in zijn zang wat op terwijl ook de snarenplukkers wat harmonieuzer en melodischer te werk gaan. Mede door deze aanpassingen ontstaat er ruimte die slim wordt opgevuld met fijne gitaarsolo’s die memorabel uitpakken en regelmatig doen denken aan de aanpak van grondleggers zoals Entombed, Bolt Thrower en Carcass. Het laatstgenoemde nummer pakt met name goed uit door de herkenbare refreinen, maar wat minder door eentonigheid. Die kleine smet verdwijnt als sneeuw voor de zon (uh-huh) met de midtempo beukers Best Served Cold en Abominable waarmee de plaat zijn eind nadert. Nummers die doordenderen als een lawine van een zwarte piste met als intentie om de laatste overlevenden van de eerste lawine mee te nemen in zijn allesverwoestende uitwerking. Atomic Winter is een prettige genadeklap. En dan… Snel opnieuw aanslingeren deze dijk van een plaat!

Dankzij Glacial Domination hangen we Frozen Soul nog maar eens apart. Het vijftal doet niets nieuws onder de horizon, maar weet de weegschaal met bekende ingrediënten feilloos in balans te brengen en daarmee de harten van vele deathmetalliefhebbers wederom te doen smelten. Wie dacht dat Crypt Of Ice een gelukstreffer was, komt bedrogen uit. De Amerikanen pakken op dit tweede album minstens zo doeltreffend uit, mogelijk nog sterker. En hadden we het al gehad over dat supervette artwork? Als dit het begin is van het sneeuwbaleffect dat de band teweegbrengt, ben ik erg benieuwd waar de heren en dame nog voor staan in de toekomst. Album van het jaar in zijn genre? Glacial Domination zou zomaar eens kunnen meedingen! Bang your head off!

Score:

88/100

Label:

Century Media Records, 2023

Tracklisting:

 1. Invisible Tormentor
 2. Arsenal Of War
 3. Death And Glory
 4. Morbid Effigy
 5. Annihilation
 6. Glacial Domination
 7. Frozen Soul
 8. Assimilator
 9. Best Served Cold
 10. Abominable
 11. Atomic Winter

Line-up:

 • Chad Green – Zang
 • Michael Munday – Gitaar
 • Chris Bonner – Gitaar
 • Samantha Mobley – Basgitaar
 • Matt Dennar – Drums

Links: