Frozen Soul – Crypt Of Ice

Dallas, Texas: broeierig heet en door Hollywood vaak gebruikt als perfecte achtergrond voor menig western en waar men al eens een dor tuimelkruid kan zien voorbij dwarrelen in de zanderige, droge wind. Dankbare inspiratie voor een heel eigen metalscene die onder meer dienst deed voor klinkende namen als Pantera en Hellyeah. Kijken we naar recentere bands dan kunnen we er niet omheen dat Power Trip ook hier het levenslicht zag, hoewel zij tekstueel andere oorden verkennen. Je kan werken met materiaal uit het leven gegrepen en de hete adem van de hel in je directe omgeving vinden in de vorm van de zon. Gelukkig is niet iedereen die mening toegedaan en is de hunkering naar een blokje ijs even goed een bron van inspiratie. Want geloof het of niet, Frozen Soul, heeft de voeten stevig geworteld in datzelfde Dallas, Texas.

Conceptueel gezien verdient de band alleszins al een pluim op de hoed, aangezien de hel voor één keertje is omgetoverd tot een diepvriezer waar Mr. Freeze gerust zijn dagen zou kunnen slijten. Ondanks dat dit album hun debuut is, heeft de band live al een behoorlijke reputatie weten op te bouwen door bijvoorbeeld het voorprogramma van Obituary te verzorgen. Van een experimentje zijn ze trouwens ook niet vies, aangezien er voor een show in thuishaven Dallas een heuse sneeuwmachine werd opgetrommeld om het publiek op wat verse sneeuw te trakteren. Het is eens wat anders dan je baard getrimd te voelen op de eerste rij bij pakweg een concert van Rammstein.

Het album opent dan ook toepasselijk met een intro die een koude synthesizer laat horen ondersteund door het geluid van een ijzige wind alvorens het titelnummer Crypt Of Ice het album opent. Stevige blastbeats vergezeld van een diepe grunt laten je meteen weten dat het menens is. Vervolgens wordt het gas ietwat ingehouden om plaats te maken voor een heerlijk, ratelende kettingzaag als gitaarriff.

De old school death metal liefhebber kan alvast een brede grijns tevoorschijn toveren, want dit vijftal haalt geen technische hoogstandjes naar boven om te imponeren. Neen, ze hebben goed opgelet toen ze bands als Obituary en Bolt thrower door de boxen lieten knallen en weten dan minder vaak meer kan zijn! Riffs die machinaal weerklinken, maar je hoofd ongecontroleerd laten meedenderen op het ritme. De zang klinkt trouwens verrassend verstaanbaar doorheen de diepe grunts, iets wat niet elke death metalzanger gegeven is. Wetende dat het de eerste keer is dat Chad Green zich aan de microfoon waagt is het des te impressionanter!

Een nummer als Arctic Stranglehold brengt het beste in elk lid van de band naar boven. De baslijnen van Samantha Mobley die de drums van Matt Dennard perfect ondersteunen, vergezeld van uitstekend tremolo picking, hier en daar een tempowissel om alles fris (heb je ‘m?) te houden en gespoten gif uit de strot van Chad. Encased In Ice start dan weer theatraal om daarna te gaan spelen met tempowisselingen, waarbij je merkt hoe elke slag op de drum perfect hoorbaar is tussen elke riff in en bijdraagt aan de logheid van het nummer. Live kijk ik alvast het meest uit naar dit topnummer!

Enig puntje van kritiek dat je zou kunnen aanhalen is het feit dat de nummers na een tijdje wat repetitief beginnen te klinken. Maar in feite weet de band zelfs dit te voorkomen door het album net onder de kaap van de veertig minuten te houden, waardoor je na een eerste luisterbeurt wel het gevoel krijgt dat je de rit nog eens wil meemaken. Als debuutplaat kan het dus wel tellen om meteen een eigen stijl neer te poten, terwijl je toch vooral gebruik maakt van gekende succesformules uit de old school death metal. Dat krijg je dan wellicht als quasi elke nieuwe death metalband probeert om de vorige op technisch vlak te gaan overtreffen. Zoals gezegd, soms is minder echt wel meer! Ga dus gerust eens een dagje kuieren in de sneeuw met deze plaat in je oren om je te vergezellen. Let wel op dat je je evenwicht niet verliest door een ijsplek, maar door het vele headbangen dat je ongetwijfeld zal doen! En waarschuw je kinderen dat ze naast de film Frozen tegenwoordig ook kunnen uitkomen bij deze death metalband (die er toch niet zulke kindvriendelijke clips op nahoudt).

Score:

90/100

Label:

Century Media Records, 2021

Tracklisting:

 1. Crypt Of Ice
 2. Arctic Stranglehold
 3. Hand Of Vengeance
 4. Wraith Of Death
 5. Merciless
 6. Encased In Ice
 7. Beat To Dust
 8. Twist The Knife
 9. Faceless Enemy
 10. Gravedigger

Line-up:

 • Chad Green – Vocalen
 • Michael Munday – Gitaar
 • Chris Bonner – Gitaar
 • Samantha Mobley – Basgitaar
 • Matt Dennard – Drums

Links: