Frozen Crown – Winterbane

Soms stuit je toevallig op een band. In dit geval ging ik naar een concert van Dragonforce en daar speelde ene Frozen Crown in het voorprogramma. Het was destijds een reden om de discografie van die band eens door te spitten. Het bleek best een aardig Italiaans powermetalbandje te zijn met een paar hoekige liedjes en veel extravert enthousiasme. Live wist de band die niet meer dan gemiddelde impressie om te zetten naar een bovengemiddeld positieve beoordeling.

Als een klein kind dat verlangt naar een Happy Meal heb ik gewacht op deze nieuwe plaat. Dat is overdreven, maar het is een band die beloftes heeft gedaan met vorig werk. Zangeres Giada “Jade” Etro en muzikale spin in het web Federico Mondelli zijn partners van elkaar. De rest van de band heeft een ingrijpende verandering ondergaan. De bassist, gitarist en drummer zijn vervangen, en dat nét voordat de band de studio in wilde gaan! Men zocht drie nieuwe leden en wist deze binnen een mum van tijd te strikken. Best een prestatie in coronatijd en het toont de veerkracht van deze band.

En hoe klinkt dat nu? Winterbane is vooral een pak zwaarder geworden dan ik had verwacht. Van de eerste paar songs word ik niet erg warm. Hier liggen de vocalen wat al te temperamentvol over de muziek. Vooral op Far Beyond is het wat roeperig en weinig dynamisch. Aan het einde van dat liedje merk je dat de solo wel erg welkom is en even rust gunt. Sowieso moeten de vocalen je in het geval van Frozen Crown wel echt liggen want je kan er niet omheen. Crown Eternal is het hoogtepunt van de plaat met spoken word, waarna Jade dominant de dynamische zanglijn oppakt. Een frontvrouw die in het middelpunt durft te staan en dat met zoveel kracht en plezier doet dat ze de luisteraar hier het typische machtige powermetalgevoel geeft. De tegenpartij wordt gegrunt door Frederico Mondelli, wat een heftig contrast geeft. De band is avontuurlijk en bereid om met rustige stukken de flow te breken. Het geeft een gevoel van urgentie, dramatiek en zelfverzekerdheid. Jade haar stembereik neigt eerder naar het licht dramatische mezzo-sopraanbereik. Dat past dan ook een stuk beter bij de zwaardere muzikale inkleding. Ik denk daarbij ook aan I Am The Tyrant waar de band al liet horen dat net wat zwaardere genre goed te beheersen. Live kwamen die zwaardere songs ook net wat sterker uit de verf dan de lichtvoetiger liedjes.

De band neemt met Winterbane nog een stap extra afstand van het operatische gejengel van symfonische powermetalbands. Een goede zaak voor Frozen Crown. Op Night Crawler volgen nog wel wat hoge noten, maar tegen het einde volgt een melodieuze riff die een stuk donkerder klinkt. Tales Of The Forest geeft nog een winters pianointermezzo, waarna het meer dan acht minuten durende epos Blood On The Snow mag aanvangen. Ik hoor Kill For Metal van Iron Fire en dergelijke klassieke heavy-/powermetalinvloeden. Ditmaal wordt er keihard geshred. De track heeft een uitgekiende opbouw en blijft spannend van begin tot eind. Ik wil ook nog even de zeventienjarige Niso Tomasini een pluim toebedelen. Wat een strak, maar toch groovy drumwerk laat hij horen op Winterbane! Vooral zijn vrijwel accentloze hi-hat hits komen loepzuiver door. Hij is daarbij geen drummer die hard op zijn kit slaat, maar vooral technisch correct, en dat past uitstekend bij de gitaargedreven power metal op Winterbane.

Een heftiger, ‘heavier’, album dan verwacht. Niet alle liedjes blijven even goed hangen, dus qua memorabiliteit valt er links en rechts nog wat te winnen. Een aantal duidelijke knallers staan echter ook op Winterbane. Het is dan ook een album dat je in 2021 niet moet missen als je van power metal houdt. Frozen Crown moest een kleine stap achteruit doen, met een nieuwe line-up, maar maakt met Winterbane twee stappen voorwaarts. Puik werk!

Score:

82/100

Label:

Scarlet Records, 2021

Tracklisting:

 1. Embrace The Night
 2. Towards The Sun
 3. Far Beyond
 4. The Lone Stranger
 5. Crown Eternal
 6. The Water Dancer
 7. Angels In Disguise
 8. Night Crawler
 9. Tales Of The Forest
 10. Blood On The Snow

Line-up:

 • Giada “Jade” Etro – Vocalen
 • Federico Mondelli – Gitaar, keyboard, vocalen
 • Fabiola “Sheena” Bellomo – Gitaar
 • Francesco Zof – Basgitaar
 • Niso Tomasini – Drums

Links: