Frozen Crown – Call Of The North

Nu de maartse sneeuwbuien hier de daken bekronen, lijkt het me een mooi moment om het nieuwe album Call Of The North van het Italiaans powermetalgezelschap Frozen Crown te beluisteren. Een lekkere warme kop chocolademelk erbij, volumeknop op tien, vuisten de lucht in (niet vergeten straks de chocomelvlekken van het plafond te schrobben) en laat die koude rillingen en kippenvel maar komen! Dit is alweer de vierde plaat die deze twee dames en drie heren ons voorschotelen. Hij komt slechts twee jaren na Winterbane, welk album al een heel behoorlijke waardering hier bij Zware Metalen wist te scoren.

En het lijkt wel of de band deze recensie als voorbeeld heeft gebruikt voor het schrijven van het nieuwe werk. Want alhoewel Call Of The North logisch voort borduurt op Winterbane is het symfonische nog verder naar de achtergrond verdwenen (maar nog steeds aanwezig) en zijn de sterke punten nog verder naar de voorgrond geschoven: de krachtige melodieuze zang van Giada en het samenspel van de snaarinstrumentalisten die dan weer folkachtige melodieën over een stevige basis laten vloeien en dan weer ronkende en knetterende slagpartijen met een op ‘brainfreeze’ gelijkende impact onze oren in priemen. En dat alles ondersteund door maniakale drumritmes. Het beeld dat bij mij opkomt, is van een stel minstrelen die kleumend aan de rand van een besneeuwd slagveld het strijdbeeld bezingen terwijl rumoer van het strijdgewoel en het gekraak van brekende botten nog duidelijk te horen zijn.

Als ik het moet, of mag vergelijken met andere bands dan schieten mij direct namen als DragonForce en Blind Guardian te binnen. Wel is Frozen Crown wat meer symfonisch dan de eerste en een stuk minder symfonisch dan de tweede. Qua snelheid zitten de Italianen er ook tussenin, al weten ze soms echt wel gas te geven. Het voelt dan nooit als een ‘foefje’ waar ik bij DragonForce na een aantal nummers dat gevoel wel krijg.
Een andere vergelijkbare band vind ik het Franse Nightmare, zeker qua geluid en productie, maar ook door het beter hak-, zaag- en melodiewerk alsmede het zangwerk dat diens zangeressen op de laatste twee albums hebben laten horen. 

Er staan gewoon geen slechte nummers op dit album en ook uitschieters in positieve zin zijn onmogelijk te benoemen dus… Eigenlijk kan ik er deze keer eens kort over zijn (waarschijnlijk tot groot genoegen van sommige lezers): met Call Of The North levert Frozen Crown zijn meest volwassen plaat tot nu toe af. Eén die absoluut niet onderdoet voor alle parels die de genregenoten tot nu toe hebben uitgebracht. Volgens mij is deze band klaar om mee te gaan spelen in de eredivisie van de epische powermetal en is dit album het beste dat dit jaar (tot nu toe) uit is gekomen. Verplicht luistervoer voor alle liefhebbers. Zo, nu flinke toef slagroom op mijn opnieuw opgewarmde chocolademelk om de drank op hetzelfde geweldige niveau te krijgen als de muziek en dan ga ik fijn verder met het plafond bevlekken! 

Score:

95/100

Label:

Scarlet Records, 2023

Tracklisting:

 1. Call Of The North
 2. Fire In The Sky
 3. Black Heart
 4. Victorious
 5. In A Moment
 6. Legion
 7. Until The End
 8. Now Or Never
 9. One For All
 10. Far Away

Line-up:

 • Giada “Jade” Etro – Zang
 • Federico Mondelli – Gitaar, zang
 • Fabiola “Sheena” Bellomo – Gitaar
 • Francesco Zof – Bas
 • Niso Tomasini – Drums

Links: