Frostmoon Eclipse – Rustworn

Tja, op het einde van een jaar kijk je altijd terug. Niet dat ik een fan ben van terugkijken, maar nu en dan loont dit toch de moeite. Elk jaar in december passeren er altijd wat mailtjes in verband met vragen tot reviews. Het kan ook zijn dat er toch nog een aantal plaatjes op je eigen stapel of deze van collegae zijn blijven liggen en dreigen stof te vangen. Tijd dus om eens te gaan kijken welke plaatjes we, per ongeluk, over het hoofd hebben gezien. Laat ik je al wel verklappen dat deze review en nog drie anderen gelinkt zijn aan releases van het Belgische Immortal Frost Productions.

De Italianen van Frostmoon Eclipse hebben blijkbaar in 2022 de EP Rustworn uitgebracht. Twee nieuwe nummers en drie live nummers. Mooi, toch eens luisteren, want de vorige langspeler, die dateert van 2019, Worse Weather To Come, bleek toch een aangename brok blackmetalgeweld te bevatten.


Frostmoon Eclipse behoeft verder geen introductie, daar deze Italianen al voet aan blackmetalwal hebben sinds 1994. Rustworn start met Rustworn. Het eerste van twee nieuwe nummers. Op een ietwat verrassende en wat speelse wijze worden de eerste maten gebracht. Al vrij snel krijg je een snijdend riffarsenaal te verwerken, in combinatie met duellerende vocalen. Nochtans komt dat beginthema nog eens terug. Bijzondere combinatie. Melodieus meanderend, dan weer stevig sturend door middel van de blastbeat, vlotjes neergelegd door de heer Potenti. Wel te noteren: de ietwat te doffe drumklank, maar kom niet miepen. Relentless Circling kenmerkt zich opnieuw door zo een nat en vochtig riffcollectief dat een mix lijkt te zijn van het betere werk van Glorior Belli en Harakiri For The Sky, maar dan gekookt en geserveerd op geheel eigen Italiaanse wijze.

De drie livenummers, waarvan er twee afkomstig zijn van het album uit 2016, The Greatest Loss en één, Devoured, van de EP uit 2011, A Ticket To Nowhere, zijn nummers die dat heerlijke rauwe van een livegebeuren in zich herbergen. Het geeft alzo een duidelijke indruk: ook live staan deze Italianen hun mannetje.

Bijzonder aangename EP. Vooral de twee nieuwe nummers van Frostmoon Eclipse maken behoorlijk wat indruk en laten een band horen die in staat is zijn eigenheid te bewaren in een alles omknellend blackmetallandschap. Rustworn is een EP die niet zal misstaan in je collectie, maar dan eerder op het schap alwaar platen gestockeerd staan onder de noemer “black metal met een gitzwarte, eerder depressieve ondertoon”.

Label:

Immortal Frost Productions, 2022

Tracklisting:

  1. Rustworn
  2. Relentless, Circling
  3. Hell Thousandfold (Live)
  4. Devoured (Live)
  5. Torn Apart By The Withering Voices Of Deceit (Live)

Line-up:

  • Claudio Alcara – Gitaar
  • Gionata Potenti – Drum
  • Lorenzo Sassi – Zang
  • Davide Gorrini – Bas

Links: