Freaks and Clowns – We Set The World On Fire

Het vorige album Justice Elite kon me twee jaar geleden maar weinig bekoren. Het weerhield de band er niet van om nu met een derde album op de proppen te komen. Freaks And Clowns heeft de kritiek blijkbaar niet ter harte genomen want waar ik eerder schreef dat twaalf nummers wat veel van het goede is, staan er op We Set The World On Fire liefst dertien nummers.

De gitaren staan nog steeds lekker vooraan in de mix. Deze klinkt wel iets organischer en nog steeds lekker helder. Het stemgeluid van Chrille Wahlgren valt nog altijd in de categorie love-it-or-hate-it maar de man legt er dit keer wel wat meer kracht in. Het feit dat de vocalen met enige regelmaat worden gedubd mag ook als een pluspunt aangemerkt worden. Hoeveel tijd er voor het schrijf- en opnameproces is genomen is onduidelijk maar de composities zijn wat sterker uitgevallen dan op eerder werk. Nog steeds wil Freaks And Clowns een hommage brengen aan heavy metalbands uit de jaren ’80 en dat lukt steeds beter. Het zal nog niet lukken om stadions uit te verkopen maar om als voorprogramma in het clubcircuit te spelen is een reëel doel.

Kortom: Freaks And Clowns zet met dit derde album een belangrijke stap voorwaarts. Een band die progressie weet te boeken weten we altijd te waarderen. Des te knapper want dit keer kon de band natuurlijk niet live spelen om er op die manier achter te komen of een nummer live werkt, waar nog wat aan geschaafd kan worden en om het publiek alvast warm gemaakt kan worden voor het aanstaande studiowerk. Een ruime voldoende valt de band dit keer ten deel.

Score:

72/100

Label:

Metalville Records, 2022

Tracklisting:

 1. Am I a Freak Or Just A Monster
 2. We Set The World On Fire
 3. When Evils Got A Hold On You
 4. Hell Raising Woman
 5. Scream Untill You Like It
 6. Dogs Of War
 7. Fight Fire With Fire
 8. Dance Of The Dead
 9. One Last Ticket
 10. Toxic
 11. Children Of The Night
 12. Freaks Of The Town
 13. Heavens Calling My Name

Line-up:

 • Chrille Wahlgren – Zang
 • Mats Gesar – Gitaar
 • Mathias Henrysson – Gitaar
 • Ulf Lagerström – Basgitaar
 • Johan Lindstedt – Drums

Links: