Freaks & Clowns – Justice Elite

Achter deze band met de ietwat curieuze naam schuilt het duo Johan Lindstedt (Astral Doors) en Chrille Wahlgren die vooral in zijn eigen land (Zweden) bekend is. Ergens in 2017 zaten beide heren in hetzelfde studiocomplex en werd het plan opgevat samen een band te beginnen. Gesar en Lagerström (beiden Astral Doors) werden eveneens ingelijfd. Elite is het tweede album. Het zelf getitelde debuut ging blijkbaar aan Zware Metalen voorbij.

Feaks & Clowns speelt een moderne vorm van heavy metal. Dat betekent in dit geval dat de gitaren lekker vooraan in de mix staan en het geheel goed geproduceerd klinkt. Het tempo van de nummers is nergens echt hoog. Ook een lekkere power ballade ontbreekt. Beide zaken vallen in de categorie “jammer” want het geheel klinkt nu wat vlak.

Het stemgeluid van Wahlgren klinkt vooral in het hoog erg beknepen, alsof hij de noten er uit moet persen. Af en toe doet het denken aan Biff Byford (Saxon) of Udo Dirkschneider maar met wat minder kracht. Je moet van ‘s mans stemgeluid houden… Mij irriteert het na enkele nummers al. Af en toe, met name wanneer het richting de lagere regionen gaat, komt er wat variatie op het vocale gebied. Het zou meer mogen gebeuren.

Twaalf nummers in deze stijl is ook wat aan de lange kant. Het feit dat we hier overduidelijk te maken hebben met muzikanten die houden van het genre en het met overtuiging weten te brengen, is dit geen memorabel album geworden. Daarvoor staat er te weinig muzikaal vuurwerk op en is het vocale onder de maat. Dit is typisch zo ‘n album waarbij je tijdens het beluisteren ervan een pakketje voor de buren aan kunt nemen, koffie zetten en een sanitaire stop maken zonder veel te missen.

 

Score:

65/100

Label:

Metalville, 2020

Tracklisting:

 1. Justice Elite
 2. Man With The Power
 3. Welcome To The Freakshow
 4. Guardian Angels
 5. I’m Alive
 6. The End Song
 7. One For All – All for One
 8. Hell Yeah
 9. Flames Of Fury
 10. Am I The One Or The Victim
 11. Madman On Vacation
 12. More Than Meets The Eye

Line-up:

 • Chrille Wahlgren- Zang
 • Mats Gesar – Gitaar
 • Mathias Henrysson – Gitaar
 • Ulf Lagerström – Basgitaar
 • Johan Lindstedt – Drums

Links: