Fotocrime – South of Heaven

Blauw paarse neonlichten hullen de natgeregende straten van de nachtelijke binnenstad in een steriele gloed. Donkere schimmen, haast mensen te noemen, bewegen zich achteloos langs elkaar heen. Geen woord wordt gesproken, geen omhelzing, geen groet. De geur van tabak en alcohol wasemt door de kille nacht. Ergens in een vervuild, vochtig eenkamerappartement kijkt een man uit over dit vreemde schouwspel. Hoewel hij het eigenlijk niet wil toegeven, weet hij dat hij zelf ook één van die schimmen is. Terwijl dit alles zich voltrekt, speelt Fotocrime op de achtergrond. Dit is het beeld wat zijn meest recente album South of Heaven bij me oproept.

Fotocrime is een new-wave/post-punk eenmansproject uit de Verenigde Staten. Van het in 2018 verschenen Principle of Pain was ik qua sfeer en toonzetting al zeer onder de indruk. Hier wordt in South of Heaven (overigens geen Slayer-referentie) nog een schepje bovenop gedaan. De veelvuldig gebruikte echo’s, drumcomputers, bastonen en andere geluiden vullen elkaar perfect aan. De lage, hijgerige zang van R. klinkt gelijktijdig zowel steriel als erotisch. Ieder woord is hoekig gearticuleerd. Deze manier van articuleren deed me op een bepaalde manier denken aan Black No. 1 van Type O Negative. Dit in combinatie met de machinale timing van de drum levert een mooi totaalplaatje. Hoewel deze zelfde techniek in iedere nummer terugkomt, gaat het album nergens vervelen. In een bepaald opzicht zou je het album kunnen zien als één muziekstuk in plaats van tien individuele nummers. Van de andere kant heeft ieder nummer toch zijn eigen unieke sound. Het ligt er maar net aan hoe je er tegenaan kijkt.

Qua tekst verkent het album een ook aantal interessante gebieden. Love is a Devil gaat bijvoorbeeld over het leven van de schilder Francis Bacon. Een schilder die vooral bekend staat om zijn schilderijen van vormeloze, groteske lichamen en angstige monden die schreeuwen in de leegte. Thema’s die perfect bij de sfeer van het album passen. Expulsion for Paradise gaat over de lust en de zondeval. Frontman R. (volledige naam: Ryan Patterson) is er ook niet bang voor om zichzelf kwetsbaar op te stellen. In een nummer als Tough Skin komt dit goed naar voren. Het zal dan ook geen verassing zijn dat R. zich fel heeft uitgesproken tegen de ‘toxic masculinity’ van de moderne tijd. Zowel qua inhoud als qua opzet is dit album zeker een luisterbeurt waard.

Een moderne interpretatie van de klanken van de jaren ’80. Fotocrime zet met South of Heaven een geweldige plaat neer die in de nachtelijke uren het best tot zijn recht komt. Aanrader!

Score:

90/100

Label:

Profound Lore Records, 2020

Tracklisting:

1. Invisible
2. Foto On Wire
3. Love Is A Devil
4. Up Above The World
5. Hold Me In The Night
6. Never Fall Out Of Love
7. Expulsion From Paradise
8. Blue Smoke
9. Chaos & Cosmos
10. Tough Skin

Line-up:

  • R. – Alles

Links: