Fortress – Don’t Spare The Wicked

De laatste keer dat ik een plaat van High Roller Records in de handen had was het een gevalletje jammer. Het label heeft echter ook Fortress gestrikt, en dat is godverdomme andere koek! Neoclassical Heavy Metal, met hoofdletters, fabriceert deze band uit het verre California in de Verenigde Staten.

Don’t Spare The Wicked is een album waarin een duidelijke 80’s-stijl zit, maar dat ook nieuwe elementen verwerkt. De band zelf dan bestaat uit vier heren, waarvan er eentje volledig zanger is. Dat is meestal een pre, omdat je zoveel bands hebt waar de gitarist de zang ‘erbij’ doet. Meestal met de kwalitatieve gevolgen vandien. Deze zanger houdt van veel vibrato en overdrijven mag, ook wanneer het bijna power metal lijkt. Iron Maiden is een referentie, en Riot V is ook niet ver weg. De liefhebber van obscure Belgische bands kan Palass (tegenwoordig Rescue) als voorbeeld nemen.

De riffs zijn uitstekend en ook de vocalen vervelen geen moment. Het belangrijkste aandachtspunt is het schrijven van songs. In de nummers zijn de refreinen of hoogtepunten namelijk niet altijd even duidelijk aanwezig. De wat vlakke drums helpen daar weinig bij. Als de band op dat vlak nog doelgerichter wordt gaan mijn vuistjes definitief de lucht in. Echte hoogtepunten die onderscheidend zijn, worden nu nog niet behaald. Aan de andere kant blijft het album de luisteraar constant verrassen met interessante wendingen en prima spel. De heerlijke Malmsteen-achtige solo op Red Light Runner barst van het zelfvertrouwen en spelplezier. Een kleine hint naar Hotel California is alleen maar mooi meegenomen toch? Children of the Night is dan weer een veel rustiger liedje met groovende riffs, die ondanks de relatieve eenvoud verrassen. De keyboards ondersteunen daarbij uitstekend. Wat ook een duidelijke kracht is van dit album is de mix en mastering. De dynamiek van de drums is daarbij het enige vraagteken.

Ja, dit verdient toch een 80/100 punten hoor! De band weet blijvend de aandacht van de luisteraar op te eisen met onverwachte wendingen. Dat het een debuutalbum is werkt alleen maar versterkend. Het album is bovendien afwisselend, zonder dat de rode draad kwijtraakt. Luistertips: gewoon even helemaal luisteren!

Score:

80/100

Label:

High Roller Records, 2021

Tracklisting:

 1. Lost Forever
 2. Devil’s Wheel
 3. Anguish
 4. Red Light Runner
 5. Find Yourself
 6. Children of the Night
 7. The Passage
 8. Don’t Spare The Wicked

Line-up:

 • Fili Bibiano – Gitaar, keyboards
 • Chris Scott Nunez – Vocalen
 • Damian Rejon – Basgitaar
 • Rob Duran – Drums

Links: