Fórn – Rites of Despair

Fórn, het IJslandse woord voor offer, is geen band uit IJsland. Nee, deze heren komen uit Boston, Amerika, en hopen natuurlijk met de bandnaam stiekem mee te liften op de spontane omarming van alles wat uit IJsland komt. Verwacht hier dan ook geen vreemde blackmetaltaferelen maar juist een heel Amerikaanse benadering van de funeral doom zoals wij die kennen van Bell Witch en Lycus, om maar direct van namedropping af te zijn.

Na een nietszeggende intro barst de muziek direct los met Manifestations of the Divine Root. Er komt eerst een stuwend en stevig begin voordat er langzaamaan meer atmosfeer wordt gebracht met een akoestische passage. Wat opvalt, is dat elke track behapbaar is qua speelduur, waardoor er verspreid over het album goed de ruimte is om een idee uit te werken. Deze aanpak zorgt ervoor dat ook de minder doorgewinterde funeral doom luisteraar dit album kan opzetten zonder ergens na een kwartier in het nummer de aandacht te verliezen. De slepende doom is doordrenkt met een behoorlijke deathmetalbrul die wat extra duisternis toevoegt aan het geheel waardoor het niet alleen atmosferisch genoemd kan worden. Naast deze brul komen we ook een enkele tempoversnelling tegen waarin death de boventoon voert.

Tussen de volwaardige nummers vinden we enkele korte niemendalletjes terug die voelen als opvullers en wat mij betreft weggelaten hadden kunnen worden. Deze mogen ingeruild worden voor meer kwaliteit zoals één van de beste nummers dit album, Scrying Below the Wolf Moon. Dit is het enige nummer op deze plaat dat langer dan tien minuten duurt en er met zijn slepende riff bovenuit springt. Hiermee laat Fórn horen dat ze zeker kwaliteit hebben om slepende, aansprekende nummers te schrijven maar helaas wordt dit niveau niet overal gehaald. Ik heb het album heel vaak af moeten spelen om er wat verder in door te dringen maar de echt diepere laag lijkt niet gevonden te worden. Toch adviseer ik de liefhebber om dit eens een kans te geven.

Score: 

74/100

Label: 

Gilead Media, 2018

Tracklisting:

 1. 涂地
 2. Manifestations of the Divine Root
 3. Cosmic Desolation
 4. Ego Desecration
 5. (Altar of) Moss, Lichen & Blood
 6. Ritual Ascension Through a Weeping Soul
 7. Auraboros
 8. Scrying Below the Wolf Moon
 9. The Ancient Wisdom of Sorrow
 10. A Transmutation
 11. Subconscious Invocations

Line-up:

 • Brian – Bas
 • Chris D. – Drum
 • Joey – Gitaar
 • Chris P. – Zang
 • Brandon – Gitaar

Links: