Formicarius – Rending The Veil Of Flesh

Kijk nu! Schwarzdorn Productions, een klein label uit Duitsland, brengt de tweede plaat uit van het Britse Formicarius. Dit label ben ik helemaal uit het oog verloren. Ik dacht zelfs dat het niet meer bestond, maar niks is minder waar. In het verleden bracht Patrick Kuntz, de platenbaas, reeds meer dan degelijke releases aan de man of vrouw. Zo werden in het nabije en ook verre verleden de langspelertjes van Taunusheim (wat logisch is, want in deze band speelt de brave man bas en verzorgt hij ook de vocalen samen met zijn broer), Carved In Stone, maar ook Svartjern (Misanthropic Path Of Madness) en Uhrilehto (Ihmisvihan Eliitti) op ons losgelaten.

Formicarius is echter andere koek. Deze Britten spelen atmosferische black metal met heel veel en diverse keyboardpartijen, heel veel en lang uitgesponnen gitaarriffs en heel veel en dus dozen vol solo’s. De negen nummers op dit Rending The Veil Of Flesh worden hiermee overgoten en alzo helemaal doordrenkt. Voor mensen, mezelf incluis, die echter niet teveel saus op hun vlees willen, is dit alles misschien net teveel van het goede. Het muzikale landschap dat deze Britten voor ons uittekenen is nog best te vergelijken met een mix van Cradle Of Filth (gezien het gebruik van drukdoende keyboardlijnen en de uitgesponnen gitaarriffs) en het oudere werk en dus de eerste releases van het Nederlandse Ordo Draconis (qua sfeer en dynamiek). De beste nummers heeft de band wel bewaard tot het laatste. Op Crimson Purge zitten er toch wel een aantal lekkere, epische riffs verstopt en het epische, heroïsche einde van het nummer O, Dread Impaler past perfect.

De uitvoering is goed, maar ook niet meer dan dat. De songstructuren zijn niet te complex, de bandleden hebben hun instrumenten meer dan behoorlijk onder controle. Wat wel moet gezegd worden, is dat de variatie in de vocalen echt wel goed is. Maar om nu hiervoor deze plaat blind aan te schaffen… Dat is dan net weer een brug te ver.

Score:

70/100

Label:

Schwarzdorn Productions, 2019

Tracklisting:

 1. Beyond The Veil Of Flesh
 2. Dieu Et Mon Droit
 3. Within The Depths
 4. Early Will I Seek Thee
 5. Inherit Our Sickness
 6. The Fourth Horseman
 7. Stalker Among The Stars
 8. Crimson Purge
 9. O, Dread Impaler

Line-up:

 • Lord Saunders – zang, gitaar
 • Hægtesse – zang, bas
 • Nazarkardeh – gitaar
 • Morath – keyboard, clarinet, zang

Links: