Forgotten Tomb – Nihilistic Enstrangement

Alweer het tiende album van deze Italiaanse blackmetalvrienden van Forgotten Tomb. Deze tiende langspeler van deze heren heeft zoals altijd een erg vrolijke titel meegekregen, Nihilistic Estrangement. Ik kan het werk van de heren wel pruimen, doch moet ook weer grif toegeven dat de laatste plaat die ik volledig beluisterde alweer een release was uit 2007 met als titel Negative Megalomania. Een meer recenter album met name Hurt Yourself And The Ones You Love, was ook voorzien van een paar lekkere brokken muziek waaronder King Of The Undesirables. Ook het artwork, en dat zijn we wat gewoon van deze drie mannen, was toch licht aanstootgevend. De frontcover van de huidige release ademt dan weer een totaal andere sfeer uit. Moeten we dan verwachten dat hij ook op muzikaal vlak een andere weg is ingeslagen? Voor de fans: absoluut niet! Ondanks het feit dat de platenboer stellig black/doom metal bij het genre ingevuld heeft.

De plaat walst op gang met het groovende dan weer rock-achtige Active Shooter. Een nummer dat meteen lekker in het gehoor ligt mede door de raspende keel van Herr Morbid himself en de treurende gitaarriffs neergepoot op de juiste plaatsen. Het valt al direct vanaf de eerste noot op dat de productie erg gedateerd klinkt, wat bewust gedaan is. Herr Morbid staat in voor deze productie en weet te vertellen dat hij tijdens de opnames gebruik gemaakt heeft van oudere, lees: vintage, microfoonmodellen en opnametechnieken. Alzo doet het me productioneel wat terugdenken aan de laatste plaat van Glorior Belli, The Apostates. Het geeft de muziek alleen nog maar meer kleur, vorm en diepgang mee.

Het geile Iris’ House Part I herbergt in zich een verzameling van trage tempo’s voorzien van vochtige schuifthema’s en een stevige doch afgemeten strakke solo. Voor je verder gaat luisteren moet je wel beseffen dat Forgotten Tomb buiten een occasionele versnelling vaak mid-tempo black metal brengt. Het creëert bij momenten een wat te gezapig gevoel. Het mag dus met andere woorden voor mij soms wel wat sneller allemaal. Net als op Hurt Yourself And The Ones You Love staat er hier ook een meezingertje op, Distrust³.

Aangezien het bijna Pasen is op het moment dat ik dit schrijven in elkaar steek, ga ik hier stoppen. Je vertelt immers ook niet aan je kinderen waar al de paaseitjes verstopt zitten. Ik laat je het album dus zelf verder exploreren. Nat en vochtig plaatje als je het mij vraagt. De depressieve dressing is bij deze Italianen intussen vervangen door een vunzig, vochtig omhulsel, ook lekker.

Score:

80/100

Label:

Agonia Records, 2020

Tracklisting:

  1. Active Shooter
  2. Iris’ House Part I
  3. Iris’ House Part II
  4. Distrust³
  5. Nihilistic Estrangement
  6. RBMK

Line-up:

  • Fernando “Herr Morbid” Marchisio – zang, gitaar
  • Alessandro “Algol” Comerio – bas
  • Kyo-Naam “Asher” Rossi – drum

Links: