Forever Still – Breathe In Colours

Toegegeven: sinds Forever Still debuutalbum Tied Down (2016) op de markt bracht, behoort componiste en frontvrouw Maya Shinning – lees Schønning – omwille van haar melodieuze poprockstem zeer zeker tot één van mijn persoonlijke favorieten. Een lijstje waarin ook namen prijken van Elize Ryd, Alissa White-Gluz, Charlotte Wessels en Sharon den Adel. Maar wees gerust, dit laatste heeft nooit enige invloed gehad toen ik het meest recente wapenfeit van de band – Breathe In Colours – kritisch onder de spreekwoordelijke loop mocht nemen.

Drie jaar geleden maakten we al de bemerking dat nagenoeg alle nummers een duidelijke verwijzing vertoonden naar groepen als Evanescence, In This Moment of Lacuna Coil. En ook na een eerste luisterbeurt van de nieuwste langspeler komen diezelfde namen meteen weer bovendrijven, alleen merk je wel dat er deze keer toch werd gestreefd om een meer eigen identiteit in de songs te stoppen. Op een geslaagde manier zijn de elektronica-impulsen prominenter aanwezig dan voorheen, waardoor de sound niet alleen ruwer maar eveneens voller overkomt. Gelukkig bleef het melodieuze recept van coole beats en catchy refreinen, voorzien van een nineties-accent, onaangeroerd. Wanneer Shinning uiteindelijk een eerste keer van zich laat horen, doet de zanglijn – die quasi perfect balanceert tussen enerzijds het ingetogenere, anderzijds het schreeuwerige – mij meteen denken aan ofwel Alanis Morissette ofwel Amy Lee. De tracks wriemelden heel gemakzucht doorheen mijn gehoor en bevatten absoluut geen ingewikkelde songstructuren. Met zo’n gemiddelde van vier minuten per nummer krijg je vooral heel toegankelijke rockers voorgeschoteld waarbij de ene al meer indruk nalaat dan de andere. Toppers zijn er zeker: de opener Rew1nd, het stevigere Survive, de powerballade Say Your Goodbyes of het melancholisch klinkende Is It Gone?, welk meteen ook één van de meest breekbare songs is van het album waarin heel veel emotie zit vervat.

Breathe In Colours mag een uiterst interessante plaat worden genoemd omwille van zijn perfecte harmonie tussen krachtige en rustigere stukken, maar ook door de melodieuze structuur welke rond het geheel zit verweven. De Denen leveren met andere woorden een uitstekend visitekaartje af. Bovendien onderscheiden ze zich meer en meer van groepen die actief zijn binnen hetzelfde genre. De vierkoppige formatie slaagt er echter voorlopig niet in zichzelf te verheven tot één van de zovele wereldwonderen. Toch ben ik er sterk van overtuigd dat we toekomst gewijs van Forever Still nog een heleboel fraaie dingen gaan horen.

Score:

78/100

Label:

Nuclear Blast Records, 2019

Tracklisting:

 1. Rewind
 2. Fight!
 3. Breathe In Colours
 4. Is It Gone?
 5. Survive
 6. Do Your Worst
 7. Pieces
 8. Rising Over You
 9. Say Your Goodbyes
 10. Embrace The Tide

Line-up:

 • Maja Shining – zang, piano & synths
 • Mikkel Haastrup – gitaar, bass, piano & synths
 • Rune Frisch – drums
 • Inuuteq Kleemann – gitaar

Links: