Negură Bunget – Zi

Met het album Tau is Negură Bunget een trilogie gestart, de zogenoemde Transylvanian Trilogy. We kunnen wel stellen dat het bij een trilogie, zowel in de filmwereld als in de muziek, vaak moeilijk is om het eerste werk een passend vervolg te geven.  Daarop heeft de band een oplossing gevonden door met Tau de lat niet al te hoog te leggen. We kunnen zelfs best stellen dat het na Vîrstele pămîntului  tot mijn grote teleurstelling behoorlijk bergafwaarts is gegaan.

Maar zoals je wel vaker doet met een band die je goed vond, je blijft hopen op die verbetering. Nu heb ik daarom dus Zi in handen. De opener is zoals we de band al vaak hebben gehoord, veel percussie en instrumenten uit het thuisland Roemenië waarbij je eigenlijk wacht tot de storm los barst. Ditmaal hebben ze de opener helemaal traditioneel gehouden en barst de black metal pas los vanaf nummer twee. Maar waar de vorige plaat alle spanning miste weten ze deze hier wel weer te creëren. Stijlvolle en sfeervolle passages worden afgewisseld met interessante riffs die goed passen bij de Roemeense folk. Duistere sferen worden opgeroepen en vastgehouden waarbij tragere passages zorgen voor spanning. Of een nummer zoals Baciu Moșneag, dat halverwege een gillende gitaarsolo kent voordat het fluisterend vertraagt. Hier horen we de band eindelijk weer in haar oude vorm.

Naast het album heeft de band ook een korte film opgenomen om een visuele uiting te geven die bij het album past. Een behoorlijk creatief geheel dus. Zelf ben ik blij dat de band haar vorm weer een beetje heeft teruggevonden en hoop dat hiermee de weg omhoog weer is ingezet. Dit album is voor mij in ieder geval goed genoeg om vaker op te zetten, iets wat ik met Tau na een paar luisterbeurten niet meer heb gedaan. Voor de liefhebber van de band is dit eindelijk weer eens een serieuze aanrader en zelfs beginners kunnen met dit album de draad oppakken.

negura_bunget_-_ziLabel: Lupus Lounge, 2016

Tracklisting:

 1. Tul-ni-că-rînd
 2. Grădina stelelor
 3. Brazdă dă foc
 4. Baciu Moșneag
 5. Stanciu Gruiul
 6. Marea Cea Mare

Line-up:

 • Negru – Drum, Percussie
 • Ovidiu Corodan – Bas
 • Petrică Ionuţescu – Fluit, Nai, Kaval, Tulnic
 • Adi “OQ” Neagoe – Gitaar, Zang, Keyboards
 • Vartan Garabedian – Bas
 • Tibor Kati – Zang, Gitaar, Keyboard

Links:

Score: 78/100