Fluisteraars – Manifestaties Van De Ontworteling

Het duo achter Fluisteraars houdt er niet van om luidop te verkondigen dat er een nieuwe plaat is klaargestoomd. Pun intended, maar het klopt wel: op Spotify, Deezer of Bandcamp vind je maar één track van de langspeler die eind vorige maand uitkwam. Ik was in het verleden wel te vinden voor de blackmetalstijl van dit duo, maar Eisenwald waarschuwde al meteen dat het op deze plaat louter om dark ambient soundscapes zou gaan. Iets waar ik zeker ook niet vies van ben.

Er waren in het verleden al wel wat zwartgallige soundscapes aanwezig in het materiaal van de band, maar dit is toch écht wel wat anders. Puur materiaal dat je op het Cryo Chamber-label kan terugvinden, met meer dan een uur aan zweverige, zoemende en psychedelische vibes. Ik ben wel fan van het etherische sfeertje op Zwaar Van Daling Beladen of de elektronische impulsen en oerwoudklanken op Spirituele Vervreemding. De titels dekken alvast de lading van wat er zich lijkt af te spelen.

Het Open Vuur Als Altaar is de vreemde eend in de bijt op deze plaat (lees: de track die ik niet voel). Chaotische akoestiek die opbouwt naar een dynamisch midden en overgaat tot iets wat misschien het dichtst in de buurt komt van metal. Voor heel even, want dan duikt het duistere ambientverhaal weer op. Een verhaal dat je ook prima kan horen op de vrijgegeven track Der Kunst. Het lukt deze Nederlanders goed om je brein binnen te breken met psychedelische golven. Misschien is het winterse windgeblaas iets te veel van het goede, maar het kruipt zeker onder je huid.

Lof dus, maar stiekem hoop ik dat deze stijl bij deze ene plaat blijft. Fluisteraars was, voor zover ik de blackmetalplaten van dit gezelschap ken, gewoon een te sterke metalband om afscheid van te nemen en de volle overschakeling te maken naar ambient. Ze tonen wel dat ze creatief zijn binnen dit genre en dat opent in mijn ogen gewoon mogelijkheden voor de toekomst. Nog steeds denk ik dat je black metal met ambient een heel pak donkerder kan maken. Kijk maar naar Urfaust. Ah, die zijn er niet meer! Geeft Fluisteraars ons het alternatief?

Score:

75/100

Label:

Eisenwald, 2024

Tracklisting:

  1. De Wieg Van Stormen
  2. Zwaar Van Daling Beladen
  3. De Diamant Van De Tussenwereld
  4. Het Open Vuur Als Altaar
  5. Spirituele Vervreemding
  6. Der Kunst

Line-up:

  • Mink Koops
  • Bob Mollema

Links: