Fleddy Melculy – Sabbath Fleddy Sabbath

Het is fascinerend om de groei van Fleddy Melculy te volgen. Dat de band ooit als grap begon is nu wel bekend en met een derde album in de handen niet meer relevant. Wel van belang: de stijgende kwaliteit van de platen. Sabbath Fleddy Sabbath klinkt niet alleen verdomde vet, de heren musiceren beter dan ooit en dat betekent dat deze plaat in sneltreinvaart voorbij raast en eigenlijk geen zwakke plekken kent. Op één na dan.

Het basisingrediënt van Fleddy Melculy is al drie platen hetzelfde: hardcore met een flinke dosis metal en dat voorzien van de mogelijkheid om mee te brullen. Humor is nooit ver weg (de band begon immers niet voor niets al grap), maar op de vorige plaat deden serieuze teksten hun intrede en die zijn er nu ook weer. De grappen en grollen zijn meer gedoseerd en wellicht als teken van serieusheid hebben de mannen in de band hun pseudoniemen laten varen. Al haalt de tien minuten stilte voordat Geschrapt Klimaatnummer begint deze conclusie dan weer aardig onderuit. Dat kan deze band beter, ook omdat de 3:42 minuten die daarna komen weinig voorstellen.

Wat overblijft is desalniettemin het beste album van Fleddy Melculy tot nu toe, met een paar leuke hoogtepunten. Stop! bijvoorbeeld, waarbij het refrein ‘stop making stupid people famous’ niets aan de verbeelding overlaat. De hel niet gezien is een heel persoonlijk nummer over de vraag wat er gebeurt als we dood gaan, De wereld is wondermooi ronkt als een slapende bejaarde labrador, mede dankzij uitstekend gebrul van een gastzanger. En wel niemand minder dan Sven de Caluwé, grunter in dienst van Aborted, die zijn debuut maakt als zanger in zijn moedertaal. Het nummer rekent af met azijnpissers en mensen die zich beter wanen dan de rest. Een ander duet, Damn Tam Tam met Franky DSVD van België’s metaltrots Channel Zero, blijft daarentegen wat achter bij de verwachtingen. Dat geldt ook voor de samenwerking met het Nederlandse X-Raiders in Nederhel Vs Helgië. Het concept (vooroordelen over elkaars landen voor de voeten gooien) is grappig maar voorspelbaar. Dit gaat niet lang leuk zijn.

Hoe serieus Fleddy Melculy de zaken tegenwoordig ook oppakt, humor is ook nog aanwezig, maakt u zich geen zorgen. Zo bezoekt Fleddy weer de geest van Dimebag Darrell en krijgt hij bezoek van de metalpolitie. En het is werkelijk heerlijk meebrullen met Strength Unity B*f* R*ll. Daar staat dan weer het geëngageerde Melculië (De Flebançonne) tegenover. En Fuck uw vrienden is dan weer heerlijk luchtig.

Zo blijven we praten over een plaat waarop duidelijk te horen is dat Fleddy Melculy op alle fronten groeit en stappen zet. Deze band is niet langer meer af te doen als een grap of als ‘dat bandje met Nederlandstalige flauwigheden’. We hebben hier gewoon te maken met een fijn hardcore/metalcombo dat iedere speaker op kan blazen en elk podium af weet te breken. Daarom vergeven we de band de domme afsluiter en rekenen we die niet mee in de score.

Score:

85/100

Label:

Sony Music Entertainment, 2020

Tracklisting:

 1. Dimebag II
 2. De wereld is wondermooi
 3. Fuck uw vrienden
 4. Damn tam tam
 5. Stop!
 6. De hel niet gezien
 7. Beest
 8. World Wide Weg
 9. De metalpolitie
 10. Judas
 11. Nederhel Vs Helgië
 12. Melculië (De Flebançonne)
 13. Strength Unity B*f* R*ll
 14. Tattoorage
 15. Kutrockster
 16. Geschrapt Klimaatnummer

Line-up:

 • Jeroen Camerlynck – Vocalen
 • Bart Govers – Gitaar
 • Tim Toegaert – Gitaar
 • Sybren Camerlynck – Bas
 • Levy Dedobbeleer – Drums

Links: