Fleddy Melculy – Helgië

Aan het begin van 2016 was daar opeens het Vlaamse Fleddy Melculy, volgens de overlevering door de geest van Pantera’s Dimebag Darell opgeroepen om de metal te redden. Want dat is nodig als allerhande Hollywoodse leeghoofden, nepartietsten en sletjes plots met shirts van Iron Maiden en Slayer lopen en het domme klootjesvolk naar H&M rent om dat te kopiëren. Het gevolg: het absoluut geinige nummer T-shirt van Metallica.

Dat nummer vormt het hoogtepunt van Helgië, de debuutplaat die niet uit kon blijven. Vijftien tracks, aangevuld met wat extra ongein waarin Fleddy Melculy himself (Jeroen Camerlynck van de Vlaamse rockband De Fanfaar, ook bekend vanwege de samenwerking met komiek Urbanus) zijn belevenissen van alle dag bezingt. Naast zijn ergernissen over mensen met foute t-shirts kan dat ook gaan over hypocriete vegetariërs, trek in brood, jazz in zijn algemeenheid, verloren sleutels, een dik meisje of de nachtwinkel.

Muzikaal heeft Fleddy Melculy hardcore als basis maar als je Redder van de Metal bent, moet je van meerdere markten thuis zijn. Dus zijn er snufjes thrash, een mespuntje doom, een flinke schep metalcore, stukjes rap, wat punk en een toefje black toegevoegd aan het smakelijke geheel. Hoogstaand is het allemaal niet, deze debuutplaat en voor muzikale originaliteit moet je ook een deurtje verder zijn, maar leuk is het wel, zeker door het sappig Vlaams van de heer Melculy zelf. En vanwege de boodschap die T-shirt van Metallica uitdraagt, gooien we er gewoon een paar extra punten bij.

fleddy-melculy-helgie

Label:

Sony Music Belgium, 2016

Tracklisting:

 1. Welkom in Helgië
 2. Fuck You Fleddy!
 3. Feestje in uw Huisje
 4. Ik Haat Jazz
 5. Apu van de Nightshop
 6. Het Is Wat het Is
 7. Geen Vlees, Wel Vis
 8. Pinker
 9. 1 Noot
 10. Brood
 11. Fuck Dees Fucking Kut Kat Machien
 12. Max
 13. Ik Beb Mijn Sleutels Kwijt
 14. Dik Meisje
 15. Stank voor Dank…
 16. Gangvocals

Line-up:

 • Fleddy Melculy – Vocalen
 • Balt – Gitaar
 • Blue – Gitaar
 • Rorshach – Bas
 • Revy – Drums

Links:

Score: 80/100

2 Responses to Fleddy Melculy – Helgië

 1. Pingback: Fleddy Melculy en Jonkoklapper in Patronaat | Zware Metalen

 2. Pingback: Fleddy Melculy in 3D | Zware Metalen

Geef een reactie