Fit For A King – The Hell We Create

Ik weet het, ik weet het. Het was al erg genoeg dat ik de laatste tijd steeds meer deathcore ben beginnen luisteren, nu ga ik ook al met metalcore aan de slag. Het kwam door de “Fit”. Fit For A King kende ik eerlijk gezegd niet, ik dacht aan Fit For An Autopsy. Nochtans had collega Maarten in 2020 gewaarschuwd voor deze christelijk geïnspireerde Amerikaanse metalcoreband. Dat christelijke is niet meteen wat me aantrekt in muziek, eerder integendeel, maar als de muziek goed is (zoals bij Red soms het geval was), dan houdt mij dat niet tegen. Toen ik de single End (The Other Side) van dit album The Hell We Create zag in de videoroulette was ik verkocht.


End (The Other Side), niet toevallig één van de beste nummers op dit album, vat mooi samen wat deze band te bieden heeft. Emotionele nummers met heel veel persoonlijke verhalen in de teksten (de beroerte van de vrouw van de frontman/tekstschrijven in deze), metalcore die in de hardere stukken zowel qua drums, breaks, riffs als vocalen gewoonweg deathcore is, cleane stukken met een groot meezinggehalte dat zo de pophitlijsten in kunnen, een aantrekkelijke moderne melometalcoreproductie met sfeervolle elektronische en snedige digitale toefjes en trucjes plus een vorm van herkenbaarheid die deze band onderscheidt van de grote hoop soortgelijke bands. Ik heb voor de gelegenheid ook maar eens de oude platen van deze band gecheckt en eerlijk is eerlijk, die komen niet in de buurt van dit nieuwe album. Deze nieuwe is een blend van Ill Niño nu metal, Chimaera NWOAHM, As I Lay Dying hardcore/metalcore, deathcore brutaliteit in kleine dosissen, … vervat in catchy nummer.


Naast het titelnummer, End (The Other Side), Reaper en Eyes Roll Back (djent-pareltje) zijn er ook een pak “zachtaardiger” en sentimentelere nummers aanwezig op dit album zoals Times Like These (met de zoetgevooisde Jonathan Vigil van The Ghost Inside), Falling Through the Sky, Sink Below, Reaching Out en het oprecht mooie Fracture die je zeker mag opzetten in de nabijheid van je partner als je van zinnens bent om wat intimiteit te delen. Met Fracture misschien eerder als je ex in de buurt is, maar toch. Emotioneel en krachtig, superkleverig en met voldoende metal om het allemaal te verantwoorden op je muziekspeler.

Ik ben echt fan van dit aanstekelijke album, mocht er wat minder hell en heaven aka goed en slecht dualiteit aanwezig zijn op The Hell We Create, dan zou ik hem misschien zelfs meenemen naar mijn jaarlijst. Doe zo verder FFAK.

Score:

84/100

Label:

Solid State, 2022

Tracklisting:

1. The Hell We Create
2. End
3. Falling Through the Sky
4. Sink Below
5. Reaper
6. Times Like This (ft. Jonathan Vigil)
7. Eyes Roll Back
8. Fracture
9. Reaching Out
10. What You Left Behind

Line-up:

  • Ryan Kirbie – Vocalen
  • Bobby Lynge – Gitaar
  • Daniel Gailey – Gitaar
  • Ryan O’Learey – Basgitaar, vocalen
  • Jared Easterling – Drums

Links: