Fit For A King – The Path

De naam Fit For A King zou bij de liefhebbers van metalcore bekend moeten klinken. Is het niet vanwege de zes albums die de band in zijn dertienjarig bestaan heeft uitgebracht, dan zou het zomaar kunnen zijn dat je de heren vorig jaar aan het werk hebt gezien in het voorprogramma van As I Lay Dying, of tijdens de We Are Stronger Than Before-tour in 2018 met bands als Miss May I en Currents. Het vijftal beweegt zich ook op het nieuwste The Path binnen dezelfde muzikale contreien als deze bands.

Hoewel Fit For A King met het vorige album Dark Skies allerlei hoge noteringen wist te behalen, is wel het wel opvallend dat een dergelijke introductie als hierboven nog nodig blijkt te zijn. Om maar gelijk de koe bij de horens te vatten: ook The Path gaat dat gegeven niet veranderen. De Amerikanen gaan op een aanstekelijke en krachtige wijze van start met The Face Of Hate en het As I Lay Dying-achtige Breaking The Mirror. De pompende gitaarriffs blijven komen terwijl er vocale variatie is aangebracht door cleane en bulderende zangpartijen. Tijdens Annihilation en titelnummer The Path horen we waar het gezelschap zijn mosterd vandaan haalt. Beide nummers hadden zo op een album van Parkway Drive kunnen staan en laat de Australiërs dit kunstje nou net iets beter in de vingers hebben.

Tijdens Prophet rekt Fit For A King de contrasten op en horen we naast ingetogen passages met fluisterzang ook felle, hondsbrutale metalcore die haast naar deathcore neigt. Geen wonder dat die wisselwerking overtuigt als we bedenken dat de teksten verhalen over het verlies van een dierbaar persoon na zelfdoding. Het christelijke Fit For A King staat met die onderwerpen kennelijk het meest in zijn kracht, want het beste nummer bij uitstek volgt meteen daarna: Locked (In My Head). Een echte melodieuze, sprankelende oorwurm die voor de verandering eens niet is voorzien van een standaard break of moshgedeelte. Na deze krachtige tracks valt de band in een bekende valkuil. Tijdens de discocore van God Of Fire zingt vocalist Ryo Kinoshita van Crystal Lake mee en krijgen we vooral veel breaks te horen. Het nummer valt vooral op door het hoge djent- en elektrogehalte. De clichés liggen weliswaar voor het oprapen, zo ook tijdens Stockholm (hallo Whitechapel!). Gelukkig eindigt The Path met een brutale knaller in de vorm van Vendetta, dat ook bekend klinkt maar wel overtuigender is dan de voorgaande tracks.

Zo kent het album wat pakkende songs, maar is het merendeel te standaard om indruk achter te laten. Het is wel mooi om te horen hoe Fit For A King meerdere elementen in zijn muziek weet te verwerken. Het zou een mooi streven zijn om de middenmoot te ontstijgen en naar boven te klimmen op de kwaliteitsladder, maar The Path zet die doorbraak helaas nog niet in volle gang.

Score:

72/100

Label:

Solid State Records, 2020

Tracklisting:

 1. The Face Of Hate
 2. Breaking The Mirror
 3. Annihilation
 4. The Path
 5. Prophet
 6. Locked (In My Head)
 7. God Of Fire
 8. Stockholm
 9. Louder Voice
 10. Vendetta

Line-up:

 • Ryan Kirbie – Vocalen
 • Bobby Lynge – Gitaar
 • Daniel Gailey – Gitaar
 • Ryan O’Learey – Basgitaar, vocalen
 • Jared Easterling – Drums

Links: