FireForce – Rage Of War

Dat was een aangename verrassing toen de nieuwe van het Antwerpse FireForce in de reviewlijst verscheen. Ik volg de heren al van bij hun langspelerdebuut March On in 2011. In de jaren en releases die volgden bleef FireForce trouw aan hun geliefkoosde recept: stevige rechttoe-rechtaan en toch melodieuze synthesizerloze powermetal. Gebouwd rond teksten die onderwerpen uit de geschiedenis aansnijden, met veel aandacht voor heroïek en oorlog. Het leverde hun stijl de naam ‘combat metal’ op. En die omschrijving is er boenk op. Door hun camouflageoutfits leg je al snel de link met Sabaton, maar muzikaal staan die twee toch ver uit elkaar.

Nog een terugkerend fenomeen in de geschiedenis van FireForce: de personeelswissels. Misschien niet zo goed voor de homogeniteit of het succes van een groep. Maar op muzikaal vlak zelf merk je er weinig van. Reden daarvoor is dat het enig overgebleven originele groepslid en bandleider, gitarist Erwin Suetens, al jaren instaat voor zowat alle muziek en teksten. Ook op Rage Of War is dat het geval. Enkel de muziek van Tale Of The Desert King is niet van zijn hand, maar van de nieuwe zanger/gitarist Matt Asselberghs, ook al een ervaren rot in het vak.

Ondanks positieve kritieken op hun drie eerdere full cd’s (March On, Deathbringer en Annihilate The Evil, en daarmee laat ik de EP van 2019 even buiten beschouwing) heb ik niet het gevoel dat FireForce de aandacht krijgt die het verdient. Waar denkt het publiek tegenwoordig aan als men vraagt naar Belgische bands? Dan krijg je antwoorden als Diablo Blvd (zaliger), Brutus, Amenra, Miava, Evil Invaders, King Hiss, Psychonaut … Maar geen powermetalband als FireForce. Voor zover ik weet hebben ze ook nog nooit op Graspop gestaan bijvoorbeeld.

Misschien – hopelijk – brengt Rage Of War daar verandering in. Muzikaal en tekstueel tapt FireForce in ieder geval weer uit hetzelfde vaatje. Maar de zang is wel beter dankzij Matt Asselberghs. Hij klinkt warmer dan zijn voorganger Soren Nico Adamsen, lijkt een groter bereik aan te kunnen. Al is het altijd afwachten wat het live brengt natuurlijk. Geen slecht woord ook over de productie door R.D. Liapakis (net als de vorige 3 CD’s) en Bob Briessinck. De (getekende) albumhoes ligt in het verlengde van de vorige albums, en dat betekent vuur, dood en verderf in vroegere oorlogstijden.

Rage Of War kun je zowel op CD als op LP aanschaffen. Maar niet met dezelfde nummers. Op de CD krijg je drie nummers die niet op de LP staan (Rats In A Maze, A Price To Pay en Blood Judge. En omgekeerd staat op de LP een nummer dat niet op de CD staat: Tale Of The Desert King, het nummer geschreven door Matt Asselberghs. Marketing heet dat …

In ieder geval betekent dat opnieuw minimum tien typische FireForce nummers. Het verbaasde me dat Ram It als eerste single (en video) werd uitgebracht. Goed nummer met Judas Priest intro, daar niet van, maar er zit een rustig tussenstuk in met nadruk op groepszang en laat net dat nu niet hun specialiteit zijn. Dat past misschien wel in het combat metalidee, toch hoor ik ze liever continu aan volle snelheid er op los rocken (wat de rest van het nummer wel doet). Geef me dan maar tweede single Firepanzer die nog net wat brutaler lijkt en dankzij de screams en het speedmetalstuk met gortdroog drumgeraas tot mijn favorieten behoort. Snelle riffing, melodieuze zang, een break hier en een hook daar, tempowissels, een laaiende solo, een bonkende bas, agressie verweven met vriendelijke toonladders: een mooie staalkaart van waar FireForce voor staat. Of die gelakte nageltjes van zanger Matt in de bijhorende video daar wel echt bij passen, laat ik in het midden.

Luister gerust eens naar deze twee nummers. Vind je ze goed, dan zal de rest van Rage Of War je ook wel liggen. Forever In Time is de wat vreemde eend in de bijt en kun je met wat verbeelding een powerballad noemen. Rage Of War sluit naadloos aan bij het eerdere FireForce werk maar is een tikje steviger en overstijgt het door wat subtiele extraatjes en betere vocalen. Aanrader voor liefhebbers van stevige powermetal.

Score:

81/100

Label:

Rock Of Angels, 2021

Tracklisting:

 1. Rage Of War
 2. March Or Die
 3. Ram It
 4. Firepanzer
 5. Running
 6. Forever In Time
 7. 108-118
 8. Army Of Ghosts
 9. Rats In A Maze (op CD versie)
 10. A Price To Pay (op CD versie)
 11. From Scout To Liberator
 12. Blood Judge (op CD versie)
 13. Tale Of The Desert King (op LP versie)

Line-up:

 • Matt ‘Hawk’ Asselberghs – Vocalen, gitaar
 • Erwin Suetens – Gitaar
 • Serge Bastaens – Bas
 • Christophe de Combre – Drums

Links: