Feuerschwanz – Das Elfte Gebot

Geen death, geen black, zelfs geen metal? Nou ja, wel een beetje, maar ditmaal hebben we een album met daarop voornamelijk folk rock te pakken! De Duitse feestformatie Feuerschwanz heeft weer een nieuwe plaat vol vertier. Das Elfte Gebot is niet zomaar een album, maar een dubbelalbum. De eerste cd bevat elf nieuwe nummers en cd nummer twee bevat zeven covers van bands uit diverse genres.

Feuerschwanz… wat een naam! De letterlijke vertaling zal ik hier maar niet neerzetten, dat Google je zelf maar. Het getuigt wel van een gezonde dosis humor, dat dan weer wel. Maar om de hilariteit nog completer te maken heeft Prins Hodenhertz in een interview toegelicht dat de bandnaam twee betekenissen kan hebben. ‘Schwanz’ betekent namelijk ‘staart’ en Feuerschwanz zou dan refereren naar ‘drakenstaart’. Maar uiteraard denkt niemand daar aan, want wij zijn allen viespeuken natuurlijk!

De eerste cd, dan maar. Gelijk bij de start wordt het duidelijk dat Feuerschwanz niet zal afwijken van eerdere filosofieën en klank. Opnieuw vindt de luisteraar opslepende power metal met folkelementen, wat het net weer even anders maakt dan een Powerwolf of Sabaton. Het mist echter wel de kracht van deze twee laatstgenoemden, maar het scheelt niet veel. Het gitaarwerk is opnieuw uitmuntend, elke track bevat wel een catchy riffje en de melodieën zijn opgezet om blijdschap te verspreiden. Later op de plaat vindt nog wel een kleine wisseling plaats, als de nummers ineens wat meer heavy-en powermetal aanvoelen dan de eerste helft. De ‘shoutouts’ van dit album zijn wat mij betreft: Lords Of Powermet, Totentanz (met een pakkend refrein), Schilldmaid en de titeltrack. De prijs voor het opbeurende nummer gaat naar Mission Eskalation. Het doet bijna Fintroll-achtig aan, alleen wat minder hard en zonder de growls.

En dan de tweede cd. Een plaat die volledig uit covers bestaat. Bands als Seed, Powerwolf en Sabaton komen hier aan bod. Zelfs Ed Sheeran blijft niet gespaard, met een cover van het uit The Hobbit afkomstige I See Fire. Op deze plaat komt Hier Kommt Alex het beste uit de voeten, is Amen & Attack een leuke twist op het origineel en hebben ze Gott Mit Uns best aardig neergezet. De rest laat het voor mij echter afweten.

Wat een heerlijk sfeertje straalt dit album uit, zeg! Pakkende melodieën, verrassend goed gitaarspel en vooral gewoon heel veel lol. Misschien niet geheel origineel en nog niet op het niveau van een Powerwolf of Sabaton, maar wel trouw aan hun eigen recept en prima in orde. Feuerschwanz zie ik al gauw een avond afsluiten op een festival als Wacken (zoals in 2018 op het Wackinger podium) en daar leent het album Das Elfte Gebot zich ook echt wel voor. Biertje erbij, jolig dansen met je maten en lekker losgaan op deze feestband!

Score:

76/100

Label:

Napalm Records, 2020

Tracklisting:

CD 1:

 1. Meister der Minne
 2. Metfest
 3. Das elfte Gebot
 4. Kampfzwerg
 5. Im Bauch des Wals
 6. Mission Eskalation
 7. Schildmaid
 8. Malleus Maleficarum
 9. Lords of Powermet
 10. Totentanz
 11. Unter dem Drachenbanner

CD 2:

 1. Ding (Seed cover)
 2. Hier kommt Alex (Die Toten Hosen cover)
 3. Amen & Attack (Powerwolf cover)
 4. I See Fire (Ed Sheeran cover)
 5. Gott mit Uns (Sabaton cover)
 6. Limit (Deichkind cover)
 7. Engel (Rammstein cover)

Line-up:

 • Hauptmann Feuerschwanz – Zang, gitaar
 • Hans der Aufrechte – Gitaar
 • Jarne Hodinsson – Basgitaar
 • Johanna von der Vögelweide – Viool, hurdy-gurdy
 • Prinz Hodenherz – Doedelzak, fluit, zang
 • Sir Lanzeflott – Drums
 • Mieze Musch-Musch, Mieze Myu, Mieze Mara – ???

Links: