Fetid – Steeping Coporeal Mess

Gadverdamme wat stinkt hier zo? Het is Fetid uit Seattle in de Verenigde Staten. Sinds 2016 leverancier van smerige, maar dan echt smerige, old school death metal met een snufje goregrind. De drie heren die dit in elkaar gedraaid hebben spelen verder nog in een aantal bands in de lokale scene van Seattle. De demo Sentient Pile Of Amorphous Rot werd in 2017 voor de troepen uitgestuurd. In de onophoudelijke stroom met inzendingen werd die over het hoofd gezien door Zware Metalen. Het is ons vergeven.

Old school death metal, maar dan van de meest vunzige soort denkbaar. Dit is stinkende moerasmonstermetal. De productie is op maat gemaakt, en past precies bij wat er hier wordt geleverd. Een album met slechts vijf nummers en een speelduur van dertig minuten. Dat is niet veel hoor ik u zeggen. En dat klopt. Want als je deze vijf nummers hebt gehoord wil je gewoon meer hebben. Welke band lijkt het op meneer Dypfrys? U kunt denken aan Autopsy, Cryptopsy of het wat minder bekende Sarcastic Terror.

Al pruttelend start Reeking Within. Laaggestemde gitaren, diepe baslijnen met groovy technische drumspielerij. De vocalist klinkt als een reuzachtige dinosaurus met een slecht humeur. Schor stoot hij wat brutaal diepe grunts uit. Halverwege komt een bassolo binnengewandeld, en de drummer verzint de ene na de andere creatieve oplossing voor het probleem dat Steeping Corporeal Mess heet. Ja, deze metafoor heb ik keihard gejat van mijn collega Kris Hadermann. Maar hij is waar, dus waarom niet.

Het thrashy Cranial Liquecent gaat door op het pad dat is ingeslagen. Beukende grooves veel tempowisselingen, zware riffs en wederom creatief drumwerk. Consumed Periphery start typisch old school. Dit is een band waar je grunts over een baslijn krijgt aangeleverd, en het werkt. Draped in What Was is helaas alweer de laatste halte. Na het zoemende elektronische intro volgt een doomy passage. Overgaand in een drumversnelling, en vervolgens een gitaarversnelling. Beide op een creatieve en kundige manier ingezet hier.

Hou je van ranzig en lomp? Ren dan nu naar je dichtsbijzijnde (digitale) platenzaak en haal dit beest in huis. Eén grote gore woeste bende, anders kan je het niet omschrijven. Bedankt Fetid, het leven is weer een stukje smeriger geworden.

Score:

85/100

Label:

20 Buck Spin Records, 2019

Tracklisting:

1. Reeking Within
2. Cranial Liquescent
3. Consumed Periphery
4. Dripping Sub-tepidity
5. Draped In What Was

Line-Up:

  • Jullian Rhea – Drums, Moerasgorgels
  • Chelsea Loh – Basgitaar
  • Clyle Lindstrom – Gitaar

Links: