Feradur – Legion

Soms is een album niet uitmuntend, of bijzonder, of van een wereldniveau. Soms is een album gewoon goed, en ook dat is natuurlijk prima. Het uit Luxemburg (ja, je leest het goed, Luxemburg heeft ook metal!) afkomstige Feradur presenteert zijn tweede studioalbum, Legion. Maar onder welke van de bovengenoemde categorieën zal dit album vallen?

Van deze band had ik nog nooit eerder iets vernomen, maar melodische deathmetal uit Luxemburg maakte mij wel gelijk nieuwsgierig. Na wat verder onderzoek, blijken de heren toch alweer sinds 2006 mee te draaien en hebben zij het goed ontvangen debuutalbum, Epimetheus, in 2015 de wereld in geslingerd. Uiteraard genoeg aanleiding voor mij om wat materiaal op te gaan zoeken. En laat ik nu een fantastisch slechte, maar grappige videoclip gevonden hebben van het eerste nummer op het album Legion:

Het heeft het allemaal: het is catchy, het niveau van de muzikanten ligt hoog, de compositie is kien uitgewerkt en de track loopt lekker door. En dit dus gepaard met een gezonde dosis humor en lichtelijke zelfspot! Dat kan ik prima waarderen. Een paar luisterbeurten van het nieuwe album verder, wordt het al gauw duidelijk dat alle tracks gretig gebruikmaken van deze formule. Zo heeft de track A Hadean Task een lekker stampend ritme en tempo, vinden we een bak geweld in Kolossus en laat de track Omen of Incompleteness een stukje folkmuziek horen, om daarna over te gaan in melodeath à la At The Gates. Favorietjes op de plaat zijn de opener, A Hadean Task, Omen of Incompleteness, The Night They Were Taken en Maelstrom.

Dan de muzikanten zelf. De zang van Mario is van een zeer degelijk niveau en het wisselt af tussen de lage deathgrowls, zoals we ze van Amon Amarth zijn gewend, en de wat hogere screams die men in death- en black metal aantreft. Het gitaarwerk is ook dik in orde: veel brute riffs, veel tremolo picking, goede harmonie tussen beide gitaren en de solo’s zijn heerlijk meeslepend. Bassist Fridtjof “Fridge ov Dvvm” Kielgast (hoe, zeg je?) heeft ook een mooie en prominente rol op het album, maar dan toch met een vleugje subtiliteit. Zijn baspartijen lijken zo op het eerste gehoor op de achtergrond te nestelen, maar als men wat aandachtiger gaat luisteren, dan komen de diepe tonen als een donderslag naar voren. Drummer “D” (Mich Weber) slaat er flink op los en moet haast wel een dozijn drumstokken hebben versleten bij de opnames. Jeetje, wat een kracht gebruikt hij in elke slag!

Een aangename verrassing en een fijne ontdekking! Dat is hoe ik Legion van Feradur het beste in één zin kan samenvatten. Het is dan misschien niet helemaal origineel, maar dat neemt niet weg dat het absoluut kan wedijveren met vergelijkbare releases van de grootheden in het melodeathgenre. Ik raad je dan ook zeker aan het album eens te gaan luisteren. Het is de moeite waard.

Score:

80/100

Label:

Eigen beheer, 2019

Tracklisting:

 1. Deus (Finis Saeculorum)
 2. A Hadean Task
 3. Kolossus
 4. Holy Fire
 5. Omen of Incompleteness
 6. Fake Creator
 7. Of Greater Deeds
 8. The Night They Were Taken
 9. Amplification Monolith
 10. Maelstrom
 11. Into Stygian Depths

Line-up:

 • Mario Hann – Zang
 • Mich “Thunder” Strock – Gitaar
 • Dan “Nina Edelgold” Gloden – Gitaar
 • Fridtjof “Fridge ov Dvvm” Kielgast – Basgitaar
 • “D-” Mich Weber – Drums

Links: