Fearancy – Dæmonium

Tenzij je ook van Oostenrijk bent, zal Fearancy een volstrekt onbekende naam voor je zijn. Dæmonium, zoals zijn tweede album heet, zou daar weleens verandering in kunnen brengen. Niet alleen omdat je daar nu de inleiding van aan het lezen bent trouwens. Evenmin omwille van de ietwat overmatig gebruikte Latijnse ligatuur in de titel, maar vooral omdat het een waar rifffestijn is, dat dan ook nog eens door de mix- en mastertafel van Kataklysm-gitarist Jean-François Dagenais is gegaan.

Meteen heb je ook de meest accurate referentienaam die bij Fearancy past gelezen. Het Canadese powerhuisgeluid dendert uit elke scheurende grooveriff, elke op blast dokkerende chugslag en ook de gepolierde refreinen met semi-melodieuze gladheid zijn geheel Kataklysmatisch. Is dat een probleem? Fuck nee, want het zijn watertandend opgebouwde en vervolgens staalhard gelanceerde beukbetonneringen met knallende drumdynamiek om duimen en vingers bij af te likken. Exemplarisch is de hamerende openingsriff van All Is Lost die zonder grote veranderingen explosief overgaat in een eens zo slagkrachtige strofe.

Eerder hoog ingekartelde grunts gaan er met panache en in muzikale synergie overheen en vinden precies de juiste metra. Alleen de masserende melodieuze refreinen verslappen de spanningsbogen, waardoor er per song zelden meer dan drie echte winners passeren. Niettemin passeren ze toch maar. In zo’n spervuur aan killerriffs is het moeilijk om er een favoriet uit te pikken, maar het op een paar graniet verbrokkelende basdrums geschroefde exemplaar in de strofe van Voices zal er toch dicht tegen zitten. Bijna zo dicht als de a tegen de e staat in de ligatuur van dit riffkanon dat Dæmonium heet.

Score:

80/100

Label:

MDD Records, 2021

Tracklisting:

 1. Last Disease
 2. Rise And Fall
 3. Daemonium
 4. All Is Lost
 5. Sacrifice
 6. Voices
 7. Instincts
 8. Rise Again
 9. Coldened
 10. Agony

Line-up:

 • Gilbert ‘Dorni’ Dornhofer – Basgitaar
 • Philipp ‘Phil’ Halper – Gitaar
 • Benjamin ‘Benji’ Jeram – Drums
 • Markus ‘Max’ Straub – Vocalen

Links: