Fear Factory – Recoded

Iedereen die mijn rug ooit zag, weet dat ik ferm geïmpacteerd ben door Fear Factory. Als mannetje van vijftien jaar wist ik niet wat er gebeurde toen ik Demanufacture hoorde. Zelfs Remanufacture, het vaak verguisde remixalbum uit 1997, kon me helemaal krijgen. T-1000 met zijn gabberbeats met stip bovenaan. Daarna kon niet alles mij bekoren wat de Amerikaanse industrial metalheads uitbrachten, al doen vooral Mechanize, Archetype (en zelfs Digimortal) hier nog hun rondjes. Dino Cazares is tegenwoordig nog het enige overgebleven bandlid, nadat ook Burton C. Bell er niet meer bij hoort. Op dit remixalbum is hij echter wel nog te horen.

Goed, voor je aan deze remixplaat begint, is het misschien een goed idee om Aggression Continuum uit 2021 (nog) eens te beluisteren. Daar staan de originelen namelijk op. Niet dat dat een must is, maar het helpt wel. Het eerste nummer van die plaat heet Recode, dat zegt voldoende. Een pak van de nummers op dit Recoded zijn onder handen genomen door Zardonic, een Venezolaan die op prima wijze metal dansbaar weet te maken. Je leest het na in de review van het album Become. Ook Rhys Fulber, Rob Gee, Tyrant of Death en een paar andere DJ’s zijn aan de slag gegaan met de nummers en hebben er best wel sterk gereassembleerde nummers van gemaakt. Niet zomaar een beat in de mix gooien, wel effectief riffs opsplitsen, zanglijnen pimpen, electro toevoegen, eigen climaxen maken… En dat met veel gevoel voor metal. De nadruk ligt niet altijd op de refreinen, al geef ik toe dat het wel smaakt wanneer de cleane zanglijnen uitgespeeld worden. Hatred Will Prevail, Disobey (beste nummer van de plaat), I Am the Nightrider en System Assassin steken er voor mij bovenuit. Het synthwave-achtige Worthless mag er zeker ook zijn voor de variatie, net als het drumstep/jungle/whatever geval This is My Life. Allemaal te catchy voor woorden, maar het luistert des te lekkerder weg.

Slecht is het niet, integendeel, dit is fris en eigentijds. Ook niet-metalfans kunnen dit verdragen. Ik zie het zelfs in de wagen tijdens de ritjes naar sportvereniging en scouts. Niet enkel de nekspieren, ook de rest van het lichaam heeft zin om in beweging te zijn met dit Recoded. Goedgekeurd!

Score:

80/100

Label:

Nuclear Blast Records, 2022

Tracklisting:

1. Adapt or Die (Intro)
2. Hatred Will Prevail (Monolith remix)
3. Disobey (Disruptor remix)
4. I Am the Nightrider (Fuel Injected Suicide Machine remix)
5. Path to Salvation (Purity remix)
6. Worthless (End of Line remix)
7. Empires Fall (Collapse remix)
8. System Assassin (Aggression Continuum remix)
9. Hypocrisy of Faith (Manufactured Hope remix)
10. This Is My Life (Cognitive Dissonance remix)
11. Recoded (Recode remix)

Line-up:

  • Jake Stern
  • Zardonic
  • Rhys Fulber
  • Dualized
  • Tyrant of Death
  • Rob GEE
  • Blush_Response

Links: