False Reality – End of Eternity

Het Roemeense False Reality kent een enerverende geschiedenis. Opgericht in 1999 en nu, in 2016 toe aan de eerste full length. De lage productiviteit is voornamelijk te wijten aan het hiaat dat de band liet vallen tussen 2003 en 2011. Vlak voordat de pauze ingelast werd verscheen de zeer verdienstelijke EP Tales of Eternity. Nu, 14 jaar later, ligt dan End of Eternity voor me, eens kijken of de pauze de band goed gedaan heeft.

Het album opent rustig met een fluisterstem , wat cleane gitaren en sfeervolle keyboardklanken. Langzaam bouwt dit nummer op totdat het in volle hevigheid laat horen waar de band anno 2016 voor staat: een meer dan boeiende combinatie van melodieuze death, stroperige doom, en de felheid en diepte van black metal gecombineerd met sfeervolle progressieve passages. Furieuze passages worden afgewisseld met prachtige sfeervolle stukken waarin het goed luisteren is naar de teksten die handelen over de toch wel geijkte thema’s als dood, liefde, depressies en natuur.

Over de hele linie weet de band het ingezette hoge niveau vast te houden, en levert het met dit album mijns inziens een zeer sterk werkstuk af. Hoewel er “maar” 7 nummers opstaan is er geen nummer wat onder de 5 minuten duurt, en staan er zelfs enkelen die bijna de 10 minuten aantikken. Geen van de tracks laat zich echter aanhoren dat ze deze lengte hebben, en boeien mij van begin tot eind. Uitschieters zijn wat mij betreft: Bewitched, End of Eternity en Dear Friend, en dat komt vooral door de spanningsopbouw en de perfecte sfeer, tempo en afwisseling in de zangstem die de band tentoonspreid in deze nummers.

Liefhebbers van zowel (melodieuze) death, black metal, maar ook doom doen er goed aan om deze band eens te checken. Conclusie: was het het lange wachten waard?? Wat mij betreft een hele dikke JA!

false-reality

Label:

Loud Rage Music, 2016

Tracklist:

 1. Bewitched
 2. The Silence Within
 3. Rapture and Pain
 4. Rih al Khamsin
 5. Requiem into Darkness
 6. End of Eternity
 7. Dear Friend

Line up:

 • Ioan Alexandru Crişan – zang
 • Codruţ Costea – drums
 • Marc Spedalska – bas
 • Silviu Stan – gitaar
 • Lucian Popa – gitaar, zang
 • Vlad Amariei – keyboards, zang

Links:

Score: 90/100