Evile – The Unknown

Tijd voor thrash! Althans… wat krijgen we nu? Heb ik wel het goede album te pakken? Ik heb mij toch echt opgegeven voor de nieuwe plaat van het uit Engeland afkomstige Evile en die staan toch bekend om hun agressieve thrash metal. Het nieuwe album The Unknown lijkt echter een hele andere weg in te slaan. Dat vergt verder onderzoek!

Een beetje geschiedenis voor hen die de band (nog) niet kennen: opgericht in 1999 onder de naam Metal Militia, in 2004 aangepast naar Evile, en reeds zes albums en twee EP’s neergezet. Alom bekend om de thrash met invloeden uit de nog zwaardere subgenres van metal. In 2020 heeft de zanger/gitarist Matt Drake aangegeven dat hij wegens gezondheidsredenen de band moest verlaten. Zijn broer, Oliver (of Ol), die al in de band zat en gitaar speelde, nam de zang over. Eén jaar later verscheen het brute Hell Unleashed, dat agressiever dan ooit klonk, maar ook de nodige verdeeldheid bracht onder de luisteraars. En met The Unknown blijft die verdeeldheid.

Maar wat is dat nou, die verdeeldheid? Nou, het is net alsof ik naar het liefdeskindje van Metallica (vanaf de Black Album-periode) en Megadeth aan het luisteren ben, met een sprankeltje Machine Head-invloeden. De titeltrack doet mij bijvoorbeeld sterk denken aan de opzet en klank van The Thing That Should Not Be van Metallica. En het daaropvolgende The Mask We Wear doet dan weer sterk denken aan Sad But True. Wat ook opvalt is dat Ol Drake ook veel meer als James Hetfield klinkt en eigenlijk is dat wel ten goede. Hoewel misschien niet geheel origineel, het klinkt wel erg solide en past erg goed bij de muziek. Zo ook bij Monolith, dat wat achtergrondzang toegevoegd krijgt. Wat verder opvalt, is dat we nu al drie nummers verder zijn en er eigenlijk alleen maar slow tot mid-tempo songs voorbij gekomen zijn. Ze klinken op zich goed hoor, maar omdat het zo’n grote stap verwijderd is van wat de band eerst deed, had ik toch wat meer dynamiek willen horen. Tja, en dan volgt When Mortal Coils Shed… een ballad. Ik heb dan ook een beetje moeite om de track met volle aandacht te absorberen.

Eindelijk lijkt mijn wens voor meer dynamiek te worden beantwoord! De versnelling gaat er namelijk in bij Sleepless Eyes, een nummer dat weer als de goede oude thrash klinkt waar ik zo naar snakte! Strak, gelikt, smaakvol en snel! De dynamiek van de zang van Ol laat nog iets te wensen over, maar met wat meer verfijning en afwisseling gaat deze stem erg goed bij de muziek passen, daar ben ik van overtuigd. Bij dit nummer zit ook een heerlijke gitaarsolo die de oren streelt. Ook Out Of Sight klinkt top en straalt eenzelfde soort energie uit. De James Hetfield-zanginvloeden zijn hier wel wat sterker, maar het voelt niet ongepast. At Mirrror’s Speech lijkt een soort mengeling te zijn van groove en thrash metal en hoewel het tempo er nou weer een beetje uit lijkt te gaan, neigt de figuurlijke weegschaal toch wat meer richting de thrashkant te hangen dan op de eerste helft van het album. Al helemaal met de hekkensluiter Balance of Time want daar mag het tempo weer op vol gas.

Searching for the balance of time…”, zingt Ol in het laatste nummer op deze plaat. En dat is exact het idee dat ik krijg bij The Unknown van Evile: dat men zoekende is naar de balans. Het is duidelijk een gewaagde uitstap naar een andere klank en een andere aanpak. Eén die een groter en breder publiek zou moeten aanspreken. Het is ook echt wel een flinke verandering ten opzichte van eerder werk. Er zijn genoeg goede punten te benoemen. Zo is het spel en de productie van de plaat erg strak en klinkt de zang van Ol ook een flink stuk beter. Wel is er nog ruimte voor wat meer dynamiek in de vocalen en een wat betere verhouding in de afwisseling van nummers op het album.

Wil je deze plaat gaan luisteren met de verwachting een beukend thrash-/deathalbum van Evile te horen, dan is The Unknown niet voor jou. Wil je graag horen welke nieuwe richting Evile inslaat of luister je graag naar het werk van Metallica, zowel oud als nieuw? Dan is deze plaat wel een luistertip. Derhalve voor nu een ruime voldoende en dan nog de hoop vanuit mijn kant dat deze nieuwe richting wat meer verfijning krijgt.

Score:

75/100

Label:

Napalm Records, 2023

Tracklisting:

 1. The Unknown
 2. The Mask We Wear
 3. Monolith
 4. When Mortal Coils Shed
 5. Sleepless Eyes
 6. Out Of Sight
 7. At Mirror’s Speech
 8. Reap What You Sow
 9. Beginning Of The End
 10. Balance Of Time

Line-up:

 • Ol Drake – Zang, Gitaar
 • Adam Smith – Gitaar
 • Joel Graham – Basgitaar
 • Ben Carter – Drums

Links: