Estuarine – Nyarlathotep

Om meteen je eerste vraag te beantwoorden: het is een Lovecraft-personage. Nyarlathotep welteverstaan. Christopher Ryan Skrocki, de eenzaat achter Estuarine, komt niet voor in de verhalen van de sci-fi novellist in kwestie. In de metalbibliotheek komt hij wel voor, want z’n soloproject bracht al drie albums en één EP voort. Dat maakt van deze extended play de tweede. Moest dat nu niet het eerste geweest zijn dat de Tampa-bewoner tot bij ons gekregen had, we hadden de negen minuten die het ding duurt wellicht genegeerd.

De beschrijving maakte dat echter onmogelijk. Dit zou ‘experimentele blackened deathgrind’ zijn. Dan gaan hier natuurlijk de Anaal Nathrakh– en The Berserker-lichten branden. Viel dat even tegen! Veel amateuristischer kan je een opname echt niet maken. De mastering is zo dof als een stofdoek. Tussen de nummers door kraken de kabels en ronken de amps voortdurend. Dan weet je al dat er weinig te ontwaren zal zijn.

Van de drums hoor je alleen het geklepper van de bastrommels en het geritsel van een silhouet van een cimbaal. Een silhouet, want je hoort de aanslagen niet. Zo houdt Estuarine het tempo hoog, terwijl ondefinieerbare mottenbalgitaren eronderdoor krasselen. Het enige van waarde zijn de striemende dissonante leadgeselingen, die al eens meetrippelen met de basdrumpantoffels.

In al hun vuigheid, hoor je de akkoorden af en toe inderdaad eens naar hogere blackmetalregionen gieren. Zij het zonder de intensiteit die je zou verwachten. Precies hetgeen waar ook de knarsende basgitaren onder lijden. De krakende keelpijp is evenmin opzienbarend. Her en der nog een clichématige basdrumgeleide dreunriff erbij en je hebt het zo ongeveer wel, dit Nyarlathotep. Het is best nog wel strak gespeeld, maar de kwaliteit is zo laag dat zelfs negen minuten er te veel aan zijn.

Label:

Eigen beheer, 2021

Tracklisting:

  1. Crawling Chaos
  2. Carriers Of Shadow
  3. Prophecy Denial
  4. Hooves Of Oblivion
  5. Bloody-Nubbed Exile
  6. Broken Subordinates
  7. The Audient Void
  8. Planes Of Rotting Creation

Line-up:

  • Christopher ‘Hydrus’ Ryan Skrocki – Drums, gitaren, basgitaar, zang

Links: