Erlen Meyer – Sang et Or

Blackened Postcore, ik had er nog nooit van gehoord, maar dit vijftal Franse heren maakt het. Het eerste album van Erlen Meyer kwam al in 2013 uit. Sindsdien zijn de heren blijkbaar zes jaar druk bezig geweest met muziek maken. Argonauta Records zag er heil in en besloot om het album uit te brengen. Het werk is een hommage aan thrillers van Agatha Christie en Alfred Hitchcock. Wat een ironie dat dit album juist die spanning mist.

Nadat u op ‘play’ heeft geklikt volgen trage, dissonante gitaren. Het eerste nummer Coton Cardé blijkt een voorproefje op wat de rest van het album gaat brengen. De term ‘blackened’ is blijkbaar een excuus om het geheel vrij monotoon en vooral simplistisch te laten klinken. Het doet vooral aan als sludge. Het vocale gedeelte wordt verzorgd door wat klinkt als een kwade puber. Core-esque geschreeuw, lichtelijk overdreven. De beste man brengt het geheel wel zeer consistent en met passie. Dat moet gezegd worden. Het enige wat het tweede nummer Rouge Cardinal aantoont is dat de drummer een ander nummer lijkt te spelen. Tegen de tijd dat Re Ar Fi La begint te spelen, wordt duidelijk dat de heren de saaiheid niet meer gaan ontstijgen. Het is blijkbaar een sport van de heren om een akkoord zo lang mogelijk aan te houden, zelfs als het niet interessant klinkt. Luister bijvoorbeeld eens de laatste minuut van Enter Forgé. Een nummer dat verder overigens, op miraculeuze wijze, de aandacht redelijk weet vast te houden. Wat we met bijna vier minuten zouteloze outro aan moeten, op een tracklist die net 43 minuten duurt, is mij ook niet duidelijk.

Wat precies de bedoeling van deze release is; het blijft mij onduidelijk. Na het eerste nummer heb ik het allemaal wel gehoord. Om daarna nog dik een half uur mijn oren te terroriseren met precies hetzelfde lijkt mij wat onnodig. Dat is jammer, want hier zit qua genre veel meer in.

Score:

40/100

Label:

Agonauta Records, 2019

Tracklisting:

1. Coton Cardé
2. Rouge Cardinal
3. Vipères
4. Grand Duc
5. Re Ar Fi La
6. Le Chant de l’Hydre
7. Enfer Forgé
8. Trompe l’Oeil

Line-up:

  • Oliv – Stem
  • Thom – Gitaar
  • Pierre – Gitaar
  • Djab – Basgitaar
  • K’roll – Drums

Links: