Erlen Meyer – Erlen Meyer

Erlen Meyer – Erlen Meyer
Klonosphere, 2014

Klonosphere, een sublabel van Season of Mist, brengt de eerste plaat van het Franse Erlen Meyer opnieuw uit. Deze kwam vorig jaar al uit via *shelsmusic, maar hij is niet echt opgepikt. Na beluistering kom ik tot de conclusie dat dat best wel zonde is.

Het debuut van Erlen Meyer is er een met een zwart randje op twee manieren. Een aantal dagen voor de opnames overlijdt drummer Romain Djoudi door een ongeluk op de motor. De band besluit toch door te gaan met Karol Diers, die inmiddels ook bij de Franse progressieve deathmetalband Gorod de vellen beroert. Je hoort het verlies van een vriend en bandlid in het spel van de bandleden en vooral in de vocalen die diep gaan met gepijnigde schreeuwen en spoken word-stukken in het Frans die juist heel koelbloedig worden gedeclameerd. Deze plaat is volledig gehuld in duisternis, ook bij het rustige pianostuk genaamd Les Caprices de Remington. Het post-metalgeluid van Erlen Meyer is sludgy en onheilspellend en dat is goed geregistreerd door Magnus Lindberg van Cult of Luna. De invloeden van laatstgenoemde band zitten zeker in de muziek van deze Fransen, ook komen de rauwste momenten van The Ocean bij mij naar boven. Qua intensiteit ligt zelfs Celeste op de loer en dat kan ik alleen maar een compliment noemen. Net als bij die band bevatten de gitaarpartijen veel dissonante, blackmetalachtige trekjes en er komt ook een hele doomy kant naar boven op Agatha.

Deze plaat is een behoorlijke zit met zijn 53 minuten en net iets te lang, aangezien de sound van Erlen Meyer niet echt veel variatie bevat. De Fransen hebben een plaat neergezet met heel veel emotie, je wordt echt in de sfeer gedompeld. Wie de genoemde bands in de tweede alinea waardeert moet deze plaat zeker eens gaan beluisteren, het is de moeite waard.

Tracklisting:
Erlen Meyer – Erlen Meyer

 1. Gamla Stan
 2. Nuit
 3. Agatha
 4. Les Caprices de Remington
 5. Temple du Cri
 6. Sans Fleur ni Couronne
 7. Ex-voto
 8. Bouche Cousue
 9. Bec et Ongles

Line-up:

 • Olivier Lacroix – Zang
 • Jérémie Noel – Gitaar
 • Pierre Berger – Gitaar
 • Jérémy Abella – Bas
 • Karol Diers – Drums

Links: