Ereb Altor – Ulfven

Album nummer zeven ondertussen voor de Zweden van Ereb Altor, die ik al van in het begin volg. Nog steeds dragen ze de stempel van Bathory-worship, een stempel waar ze geen moeite mee hebben. Dat hoeft natuurlijk ook niet. De laatste albums weken ze keer op keer af van de Bathory-koers, zij het minimaal. Wat Moonsorrow, wat Falkenbach, ja, zelfs Primordial. Je zou denken dat Ereb Altor geen eigen gezicht of geluid heeft.

 

Dat mag. Ook op Ulfven krijg je als hoofdgerecht Bathory-grandeur voorgeschoteld. De extra kruiding is deze keer dubbel. Sommige zanglijnen zijn behoorlijk progressief en kun je eigenlijk in het verlengde zien van Enslaved, Borknagar en zelfs Tyr. Een aangename aanvulling op de gekende Bathory-bombast en epiek die soms ongewoon en gewaagd  overkomt(overslag in de stem), soms verfrissend en verrassend. Aan de andere kant komt de (traditionele) doom-achtergrond van enkele bandleden steeds meer naar boven in de bedrukte atmosfeer van de tragere nummers. The Rite of Kraka klinkt dan weer als pure Cradle of Filth (zonder overdrijven), een behoorlijk onverwachte wending als je het mij vraagt.

Op Ulfven wordt nog maar eens duidelijk dat Ereb Altor veel meer in zijn mars heeft dan het actualiseren van Bathory. De vraag is alleen of dat wenselijk is, of het niet contraproductief is om gebruik te maken van de diversiteit die de leden in zich hebben. Iets met een schoenmaker en een leest. Ik kan me in ieder geval nog opwarmen aan de retro Bathory-bewogenheid.

Score:

80/100

Label:

Hammerheart Records, 2017

Tracklisting:

 1. Völuspá
 2. En synd svart som sot
 3. Av blod är jag kommen
 4. The Rite of Kraka
 5. Ulfven
 6. Wolfcurse
 7. Gleipnir
 8. Bloodline

Line-up:

 • Mikael – Bas, Keel
 • Mats – Keel, Bas, Gitaar, Keyboards
 • Ragnar – Keel, Bas, Gitaar
 • Tord – Drums

Links: